Šikanování psychologů nevyznávajících genderovou ideologii

20.5.2017 

Ideologické postoje ohrožují svobodu vědeckého bádání, připomíná psychiatr z římské univerzity La Sapienza, prof. Giuseppe Bersani. V Itálii na to v posledních létech doplácejí psychologové, kteří se zabývají patologiemi spojenými s homosexualitou či otázkou vhodnosti svěřování dětí jednopohlavním párům. Proti těm, kdo se odvážili zveřejnit výsledky svých studií v této oblasti, probíhá v současné době přes deset disciplinárních procesů. Obvinění vznášejí regionální svazy psychologů. Prohřešek bývá definován jako „ignorance současného stavu poznání“. V obavách ze ztráty práce nebo oprávnění k výkonu povolání naprostá většina obviněných odvolává své názory a usiluje o zahlazení celé kauzy. Výjimku učinil známý milánský psycholog Giancarlo Ricci, který byl v minulých dnech obviněn lombardským svazem psychologů, protože poukázal na podstatný význam přítomnosti matky a otce pro správný rozvoj dítěte.
Podle profesora Giuseppeho Bersaniho z římské univerzity La Sapienza, se situace v Itálii povážlivě zhrošuje. Ohrožena je svoboda vědeckého bádání:

Svoboda vědeckého výzkumu existuje, ale je tu také jistý blok, plynoucí z obav, že studium těchto otázek může být vnímáno jako postoj blízký homofobii. To je samozřejmě neopodstatněné. Vědecké bádání musí být z definice svobodné. Nelze provádět výzkum, který je předem zatížen předpoklady poznávacího či ideologického charakteru. Dnes to však bohužel není samozřejmé. Je vyvíjen silný nátlak, můžete být obviněn z obskurantismu či zpátečnictvím, pokud budete zkoumat jisté situace, které ovšem lze poznávat objektivním způsobem. Vědecký výzkum musí být svobodný. Musíme si přát, aby ideologické vzorce a především politika neměly vliv na vědeckou práci,
řekl Vatikánskému rozhlasu psychiatr z univerzity La Sapienza.

Prof. Bersani připomíná, že pokud jde o psychologické následky, jimiž se vyrůstání v jednopohlavním prostředí projevuje na dítěti, neexistují dostatečná data. Ta, která existují, jsou obvykle shromažďována takovým způsobem, aby potvrdila předem stanovenou tezi. Italský psychiatr rovněž zdůrazňuje, že genderová teorie není vědeckým modelem, nýbrž teorií, založenou na ideologických předpokladech. Objektivní věda je s ní v rozporu. Pohlaví dítěte je určeno už během prenatálního vývoje pod vlivem genetických a hormonálních činitelů. Je zřejmé, že výchovné, sociální a kulturní prvky mohou mít vliv na stupeň rozvoje potenciálu biologického pohlaví, avšak samotná definice pohlaví má čistě biologický charakter – zdůraznil profesor. Bersani.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.