Papež: Nezaměstnanost se rozrostla do dramatických rozměrů

20.5.2017 

Papež František ocenil „inteligentní hledání konstruktivních alternativ“, s nímž nadace Centesimus annus Pro Pontifice přispívá k vnímání obchodních a finančních otázek ve světle sociálního učení církve. V Klementinském sále apoštolského paláce přijal dnes papež 250 účastníků kongresu, který tato nadace křesťanských podnikatelů pořádala v minulých dnech na téma „Konstruktivní řešení v epoše globálního zmatku“.

Vážím si vašeho úsilí při hledání alternativních způsobů chápání ekonomie, rozvoje a obchodu jako odpovědi na etické výzvy, které před nás klade prosazování nových paradigmat a forem moci, jež mají původ v nových technologiích, v plýtvání a ve stylech života ignorujících chudé a pohrdajících slabými.

Zasazujete se o rozvoj takových vzorců ekonomického růstu, které vycházejí z jedinečných charakteristik lidské osoby a berou v potaz její důstojnost, svobodu a kreativitu, dodal dále František. Připomněl také letošní deklaraci této nadace, která – jak dále poznamenal – právem konstatuje, že boj proti chudobě musí vnímat bídu jako lidský a nikoliv pouze ekonomický jev.

Podpora integrálního lidského rozvoje vyžaduje dialog a obeznámenost s potřebami a aspiracemi lidí, vyžaduje naslouchání chudým, jejich každodenním zkušenostem s nerůznějšími druhy nedostatku a promýšlení specifických odpovědí na konkrétní situace.

Právě takový přístup k ekonomice, založený na lidské osobě, povzbuzuje iniciativu a kreativitu, podnikatelského ducha a formování pracovní komunity, což dále přeje sociální inkluzi i růstu solidarity, pokračoval Svatý otec. Na závěr se zastavil u problému vytváření nových pracovních míst při dnešním rozvoji nových technologií. Jak upozornil, ve hře je zejména budoucnost mladé generace a rodiny.

Jde o problém, který se rozrostl do dramatických rozměrů, jak v rozvinutých zemích, tak i v rozvojových, a kterému je nutné čelit z hlediska generační spravedlnosti a odpovědnosti za budoucnost.

Dodal papež s poukazem na nedávnou synodu o rodině, která upozornila mimo jiné na to, jak nejistota v pracovní oblasti zvyšuje nátlak vyvíjený na rodinu a její problémy. Na závěr poděkoval členům nadace Centesimus annus Pro Pontefice za její přispění k „informované debatě, dialogu a výzkumu,“ i za snahu o změnu názorů a životního stylu, což je – jak papež podotkl – zásadní pro budování spravedlivějšího, svobodnějšího a harmoničtějšího světa.

Kongresu uspořádaného nadací Centesimus annus - Pro Pontifice se zúčastnil rovněž vatikánský státní sekretář, kardinál Pietro Parolin. V situaci, kdy se svět potýká s problémy jako je nezaměstnost mládeže, výchova v digitální epoše nebo boj s organizovaným zločinem či obchod s lidmi, nestačí technické odpovědi. „V centru politiky a ekonomiky musí vždy stát člověk,“ říká kardinál Parolin:

Jde o iniciativu, která díky příspěvkům mladých vědců pomáhá v reflexi nad aktualizací sociálního učení církve, a z něho plynoucího hledání nových odpovědí na naléhavé a nové výzvy v současné společnosti. V této diskusi je nutné vyvarovat se výlučně technických řešení. Do jejího centra je nutné postavit lidskou osobu. Člověk, jeho důstojnost a práva, musí vždy zůstat v centru. Pokud toto bude východiskem celé debaty, vposledku se podaří také vypracovat metody a nalézt řešení jednotlivých problémů. Když mluvíme před podnikateli a bussinesmany o Františkově „něžné revoluci“, musíme připomínat, že v dnešním světě nesmějí být odepisováni lidé. Naše společnost se musí stát inkluzívním místem, kde budou respektována základní práva každého člověka a každý bude mocí důstojně žít. Před podnikateli tedy stojí velká výzva: vytvořit „inkluzívní ekonomii“, která bude sloužit společností a každému člověku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.