1400 let soužití křesťanů a muslimů může pokračovat

19.10.2004 

Situace křesťanů v Iráku je stále obtížnější. Podle odhadů odešlo za hranice ? zejména do Jordánska a Sýrie - kolem 40-ti tisíc iráckých křesťanů.
Na dnešek plánované zahájení patriarchálního synodu chaldejské církve bylo odloženo. Podle představitele chaldejské církve v Římě k rozhodnutí došlo už před sobotními útoky na křesťanské kostely.

Výbuchy náloží poškodily v noci na sobotu pět kostelů: chaldejský, latinský, syrský a dva pravoslavné. Útoky se tentokrát obešly bez smrtelných zranění. Při srpnových útocích na čtyři kostely v Bagdádu a jeden v Mosulu zahynulo sedm osob. Od dubna minulého roku bylo v Iráku zavražděno 90 křesťanů. Objevily se také letáky a plakáty, vyzývající křesťany k opuštění země.

Zástupci iráckých křesťanů odsoudily sobotní útoky na kostely ve společném komuniké. Zdůrazňují v něm, že křesťané a muslimové žijí bok po boku 1 400 let. ?Neopustíme svou zemi ? píší představitelé chaldejské, asyrské, syrské, arménské a latinské církve i dalších křesťanů ? Zůstaneme, abychom budovaly pokojný, svobodný demokratický a tolerantní Irák.?

Není to poprvé, co se iráčtí křesťané rozhodně postavili za dialog s vyznavači islámu. Už minulý rok v srpnu vytvořili spolu s muslimskými představiteli Iráckou mezináboženskou radu pro mír.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.