Papež o zodpovědnosti profesionálního fotbalu

16.5.2017 

Papež František dnes přijal necelých dvě stě účastníků První italské fotbalové ligy – jak předsedu a další představitele Italské fotbalové federace, tak hráče a vedení dvou klubů – turínského Juventusu a Lazia Řím. Audience se konala před středečním finálovým zápasem v soutěži o Italský pohár na římském Olympijském stadionu (17.5. ve 21 hodin), ke kterému papež popřál, aby se stal ukázkou pěkného fotbalu. Oběma mužstvům pak připomenul, že se u italských fanoušků těší velké oblibě, což je ještě více zavazuje ke svědectví o autentických hodnotách sportu.

“Pokud zvážíme, nakolik profesionální fotbal okouzluje zejména mladé lidi a jaký má na ně dopad, vnímáme, že nesete značnou odpovědnost. Ti, kteří jsou považováni za šampióny, se snadno stávají postavami, se kterými se lidé poměřují. Každý zápas je pak zkouškou rovnováhy, sebeovládání a dodržování pravidel. Kdo svým chováním toto všechno dokáže, stává se pro své obdivovatele vzorem. Právě to přeji každému z vás – abyste byli svědky loajality, poctivosti, svornosti a lidskosti.“

Jak papež dodal, na stadionech někdy dochází k násilným epizodám, které narušují klidný průběh zápasu a slušnou zábavu diváků. V závěru audience proto vyzval, aby hráči i vedení osobním úsilím napomáhali k uchování sportovní činnosti jako pojícího prvku mezi sportovci a celou společností.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.