20 let umučení P. Popieluszka

18.10.2004 

Polsko si připomíná 20 výročí mučednické smrti P. Jerzyho Popieluszka. Centrem oslav je Bydgoszcz, kde kněz zavražděný tajnou policií, sloužil poslední mši svatou. Podrobnosti telefonuje korespondentka Polské sekce našeho rozhlasu, Agata Krzemkowska:

?Jubilejní oslavy začaly už 11. října třídenními rekolekcemi v jezuitském kostele. Události před 20 lety připomíná nová kniha ?Poslední den P. Jerzyho Popieluszka.? Je zápisem vzpomínek lidí, kteří se 19. října 1984 s knězem osobně setkali. Redaktor publikace Stefan Patuszewski uvedl, že se na poslední chvíli podařilo získat vzpomínky vysoko postaveného funkcionáře tajné policie: ?Ve svém vyznání přiznává, že na všechny funkcionáře STB udělal velký dojem tichý hlas a vnitřní charisma P. Popieluszka? ?
V sobotu předsedal bydgoský biskup Jan Tyrawa mše svaté v kostele Nových mučedníků. ?Svědectví O. Jiřího klade před oči vážný charakter činnosti církve, která přináší oběti v celém procesu osvobozování člověka a vede ho na cesty vedoucí k Bohu? ? řekl bydgoský biskup.
Slavnosti se zúčastnila řada významných hostí, mezi nimi Tadeusz Mazowiecki, premiér první nekomunistické vlády nebo představitelé Solidarity, v čele s Marianem Krzyklewskim.
20. výročí umučení P. Jerzyho Popieluszka komunistickou tajnou policií zakončí v úterý mše svatá za jeho beatifikaci a za Polsko.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.