Kardinál Parolin: Spekulace o fatimských tajemstvích jsou zbytečné

11.5.2017 

Veškeré spekulace na téma fatimských tajemství byly a jsou zbytečné, protože to, co nám ve Fatimě bylo řečeno, bylo zveřejněno. Jejich obsah poukazuje k hlavnímu poselství křesťanské víry: že Kristus vstal z mrtvých, žije a je Pánem dějin – říká kardinál Pietro Parolin. Vatikánský státní sekretář před papežskou poutí do Fatimy zdůrazňuje zejména jeden aspekt zjevení, k nimž došlo před sty lety, že se totiž P. Maria neukázala bohatým a vlivným lidem, nýbrž chudým dětem, v jistém smyslu těm nejméně významným či - jak by řekl papež František – společensky odepsaným.
Kardinál Parolin vysvětlil, v čem spočívá prorocké poslání fatimských událostí:

„Prorocké poslání Fatimy spočívá v připomenutí, čím církev je, čím má být nadále a co má hlásat dnešnímu světu. A tedy, že je společenstvím, které hlásá nové nebe a novou zemi, očekává je, ba téměř předjímá, jak by řekl Koncil, když silou lásky vniká do těch nejchmurnějších a nejbolestnějších dějinných ran, aby tyto dějiny proměňovala. V tom spočívá prorocké poslání Fatimy, a zároveň prorocké poslání církve, neboť jedno i druhé se v jistém smyslu sbíhá.“ – řekl Vatikánskému rozhlasu kardinál Parolin.

Poukázal také na význam mariánských poutních míst, jako je Fatima. Právě v těchto chrámech nepřestávají zaznívat slova, která Maria uslyšela od Anděla: u Boha není nic nemožného. Proto jsou poutní místa nazývána klinikami ducha. Díky tomuto andělskému zvěstování se člověk osvobozuje od břemen minulosti, s důvěrou hledí do budoucna a spolu s Marií odpovídá: „Ať se mi stane podle tvého slova“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.