Papež František napsal list koptskému papeži Theodorovi

10.5.2017 

Papež František zaslal zvláštní poselství koptskému pravoslavnému papeži Theodorovi II. u příležitosti čtvrtého výročí jejich prvního setkání v Římě, k němuž došlo 10. května, tedy v den, kdy se roku 1973 koptský papež poprvé setkal s římským biskupem (Šenuda a Pavel VI.) a který byl prohlášen za Den bratrství pravoslavných koptů a katolíků. K přání pokoje a zdraví připojuje také výrazy vděčnosti za duchovní pouta spojující Petrův a Markův stolec:

„Ještě jednou vyjadřuji hlubokou vděčnost za pohostinství, za naše setkání a společnou modlitbu jakožto bratří v Kristu. Obzvláště jsem vděčný za to, že jsme upevnili naši křestní jednotu v Kristově těle prostřednictvím společného prohlášení »že se budeme v naprosté upřímnosti jako jediná duše a jediné srdce snažit neopakovat křest, který byl udělen v jedné z našich církví tomu, kdo chce příslušet k té druhé«. Náš bratrský svazek nás vybízí k zintenzívnění společného úsilí o ve směřování k viditelné jednotě v různosti pod vedením Ducha Svatého.“

Jak dodává papež František ve svém listu, na této cestě, jejímž cílem je sdílení u eucharistického stolu, jsou obě církve „podpírány mocnou přímluvou a příkladem mučedníků“. V závěru ujišťuje patriarchu Teodora II. o své modlitbě za pokoj v Egyptě a na celém Blízkém východě.

Foto z podpisu citovaného Společného prohlášení letos v Káhiře.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.