Papež varoval latinskoamerické biskupy před korupcí

10.5.2017 

Papež František varoval biskupy z jižní části západní polokoule před korupcí, která se může stát vážnou hrozbou pro národy Latinské Ameriky. Zároveň vyzval tamní církev, aby úzce pracovala s lidmi a tak v nich podnítila novou naději. Učinil tak v poselství, zaslaném Konferenci latinskoamerických episkopátů (CELAM, na foto při papežské audienci její Rady), jejíž 36. shromáždění právě probíhá v Salvadoru (9.-12.5.). Konference sdružuje biskupy ze dvaadvaceti zemí, kteří se v Salvadoru sešli u příležitosti stého výročí narození blahoslaveného arcibiskupa Oscara Romera, aby jednali o „Chudé církvi pro chudé“.

Papež František jim napsal, že korupce je jedním z nejzávažnějších hříchů, který zraňuje jejich kontinent. „Korupce pustoší lidské životy a vhání je do krajní chudoby. Korupce ničí celé národy, protože je podrobuje nejistotě. Korupce jako rakovina užírá každodenní život našich lidí. A je obdivuhodné, že existuje tolik našich bratří a sester, kteří s ní zápasí“, čteme v listě. Na příběhu Panny Marie z Aparecidy, hlavní patronky Brazílie, pak argentinský papež doložil poselství naděje, které má církev přinášet. O sošce se říká, že posílila víru rybářů, kteří ji před třemi sty lety nalezli v blátě – a nádavkem jim poslala bohatý úlovek. „Také dnes, po třech staletích, Panna Maria z Aparecidy přispívá k našemu růstu, neboť z lidí utváří učedníky“, zdůrazňuje Petrův nástupce a vyzývá latinskoamerické biskupy k těsné blízkosti lidem, včetně těch na periferiích.

„Opakuji, co jsem napsal v Evangelii gaudium: Je mi milejší církev otlučená, zraněná a špinavá proto, že vyšla do ulic, než církev, která je nemocná svou uzavřeností a pohodlností, s níž lne ke svým jistotám“, uzavírá papež František list, který si biskupové z latinskoamerických a karibských zemí, Spojených států amerických a Kanady vyslechli při úterním zahájení svého shromáždění. Na programu jednání jsou mimo jiné témata jako migrace a kriminalita, možnost organizace americké biskupské synody a připomínka bl. Oscara Romera, arcibiskupa Salvadoru, který byl zavražděn při mši svaté v roce 1980. V srpnu tohoto roku by se dožil sta let.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.