Papež: Je to podivuhodná zkušenost cítit, že jsme milováni Ježíšem

7.5.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes k poledni sešlo asi 25 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce. Papež komentoval evangelium z neděle Dobrého pastýře (srov. Jan 10,1-10) a mimo jiné řekl:

Existuje dimenze křesťanské zkušenosti, kterou možná ponecháváme trochu v ústraní, totiž duchovní a citovou dimenzi. Cit svého zvláštního spojení s Pánem jako ovce cítí svého pastýře. Někdy víru příliš racionalizujeme a hrozí nám, že přestaneme vnímat tón hlasu Dobrého pastýře Ježíše, který pobízí a přitahuje. Jako to prožili dva učedníci z Emauz, kterým zahořelo srdce, když k nim Zmrtvýchvstalý promlouval během cesty. Je to podivuhodná zkušenost cítit, že jsme milováni Ježíšem. Položte si otázku: „Cítím, že mne Ježíš má rád?“ Pro něho nikdy nejsme cizí, nýbrž přátelé a bratři. A přece není vždycky snadné rozpoznat hlas dobrého pastýře. Dávejte si pozor. Stále existuje riziko, že budeme roztěkáni lomozem mnoha jiných hlasů. Dnes jsme voláni k tomu, abychom se nedali odvést falešnou moudrostí tohoto světa, nýbrž následovali Zmrtvýchvstalého Ježíše jako jediného bezpečného vůdce, který dává smysl našemu životu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Regina Caeli je ZDE

Po hlavní promluvě papež obrátil pozornost k sobotnímu blahořečení sedmi mučedníků z období pronásledování katolíků ve Španělsku ve třicátých letech minulého století.

Včera ve španělské Geroně byli blahořečeni Antonio Arribas Hortigüel a šest druhů z misijní kongregace Nejsvětějšího Srdce. Tito věřící a heroičtí Kristovi učedníci byli zabiti z nenávisti k víře v době náboženského pronásledování. Jejich mučednictví, přijaté z lásky k Bohu a z věrnosti svému povolání ať vzbudí v církvi touhu dosvědčovat statečně evangelium lásky.

Papež dnes také poděkoval italskému sdružení Meter, které již přes dvacet let bojuje proti všem formám zneužívání nezletilých.

Moc vám děkuji za vaše nasazení v církvi a ve společnosti, pokračujte odvážně dál.

Po společné velikonoční mariánské modlitbě Regina Caeli římský biskup spolu se čtyřmi novokněžími svojí diecéze všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.