Papež ke studentům: Kam jsme to dospěli, když je slovo „matka“ označení bomby

6.5.2017 

Svatý otec dnes přijal v aule Pavla VI. sedm tisíc studentů italských škol, kteří se účastnili celonárodního setkání pořádaného italskými státními institucemi a vatikánským úřadem pro službu integrálnímu lidskému rozvoji pod mottem „Nasadit se za mír je úkolem všech“. Dvoudenní setkání tvořené řadou přednášek na půdě státních a církevních institucí na téma míru a lidských práv vyvrcholilo dnešní audiencí u papeže Františka.
Ve více než hodinovém živém setkání kladli studenti otázky, na které papež spontánně odpovídal. „Je čas postavit se beze strachu proti kultuře zmaru,“ řekl na jednu z nich s mírnosti sobě vlastní. Krize kolem migrantů – poznamenal níže – je jednou z největších tragédií v Evropě od Druhé světové války:

Žijeme největší tragédii po Druhé světové válce. To je pravda. Existují dobří lidé a dobré věci ve světě, jež nejsou vidět. Svět je však ve válce. Řekněte to vy, kteří ještě chodíte do školy: Svět je ve válce! Bomby padají na školy a nemocnice, na děti a nemocné. ... Styděl jsem se za jméno jedné bomby: »Matka všech bomb«. Podívejte: matka dává život, ale tohle dává smrt. A my říkáme matka tomuto přístroji? Co se to děje?.“

Jeden student se zeptal, proč politici dělají tak málo. Papež ocenil odvážnost této otázky a řekl, že důvodem je tento svět, který má špatné zřízení, protože v jeho středu stojí bůžek peněz. „Existují podnikatelé – řekl papež – kteří prodávají zbraně tomu, kdo válčí, a tak na smrti druhých vydělávají peníze.“
Na jiném místě pak papež zmínil obchodování s narkotiky, jakož sdírání lidí nespravedlivými pracovními úvazky či prací načerno.

Možná někdo řekne: »Ale otče, to se děje na nějakém jiném kontinentu!« – Nikoli. Tady, tady v Evropě! V Itálii. Lidé jsou vykořisťováni, když jsou placeni na černo anebo dostávají pracovní smlouvy jenom září do června, potom jsou dva měsíce bez práce a znovu jsou přijati v září. To je destrukce. A my katolíci to nazýváme smrtelný hřích, vykořisťování.

V souvislosti s pokleslou úrovní politických debat věnoval papež pozornost jedné ctnosti, na kterou je třeba se dnes soustředit, totiž na umírněnost.

Být mírný, zaujímat postoj umírněnosti, neznamená být hloupými. Znamená to říkat věci pokojně, klidně a bez zraňování, snažit se hledat takový způsob vyjadřování, který by nezraňoval. Mírnost je jedna ze ctností, kterou si musíme znovu osvojit a znovu objevit ve svém životě. A proto v našich rozmluvách pomáhá, když lidem nedáváme přívlastky. Ponecháváme a ustavičně zachováváme mírnost. Tímto postojem umírněnosti se stavíme proti násilí.

Řekl mimo jiné papež František.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.