Mezináboženský dialog podlehl sekularizaci a víra se stala tabu

5.5.2017 

Dialog mezi křesťanstvím a islámem podlehl nátlaku sekularizace – domnívá se bratr Maxime z Taizé, který je organizátorem právě začínajícího víkendu bratrství mezi mladými křesťany a muslimy. Poznamenává, že mezináboženský dialog přistoupil na předpoklad, že o Bohu a víře je lepší nemluvit, protože jsou to témata náležející čistě soukromé sféře. Proto se debatuje výlučně o míru, toleranci a pokojném soužití. Náboženství samotné se stalo svého druhu tabu – dodává bratr Maxime.

Všímá si však zároveň, že mladí lidé tato tabu často prolamují a ptají se na vztah k Bohu a na víru. Svědčí o tom stále větší množství muslimů, přicházejících do Taizé. Právě to dalo podnět k uspořádání třídenní akce, první tohoto druhu v Taizé. Mluví bratr Maxime:

„Cílem setká je navzájem se navštívit, navštívit víru druhého. A to nikoli proto, abychom mluvili o mírových iniciativách, ale abychom vstoupili do duchovního života druhého a viděli, jak vypadá jeho vztah k Bohu, co jej oživuje. Chceme to dělat velice osobním, neteoretickým způsobem. Ve Francii žijí mladí křesťané a muslimové často pospolu, tráví spolu každý den mnoho času, poznávají se navzájem, ale nevědí, jak si poradit s čistě duchovní sférou. Tady v Taizé se tedy pokoušejí v jistém smyslu o společná duchovní cvičení. Ovšem s tím, že se po tyto tři dny nemodlíme společně, ale navštěvujeme se navzájem na modlitbách.“ – Říká bratr Maxime z Taizé.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.