Jan Pavel II. zahájil Rok eucharistie

18.10.2004 

Při slavnostní mši svaté ve Vatikánské bazilice vyhlásil Jan Pavel II. včera v podvečer Rok eucharistie. Mši Svaté předsedal kardinál státní sekretář Angelo Sodano. Po ní následoval výstav Nejsvětější svátosti, adorace, čtení z Písma a papežské poselství. Prostřednictvím satelitního přenosu zaznělo zároveň na závěrečné bohoslužbě 48. Mezinárodního eucharistického kongresu v mexické Guadalajaře.

Svatý otec ve svém poselství zopakoval Ježíšův příslib: ?Jsem s vámi po všechny dny až do konce světa. On je s námi - zdůraznil Svatý otec - skutečně přítomen v eucharistii.? Homilii ve španělštině pak z větší části přednesl substitut státního sekretariátu, arcibiskup Leonardo Sandri, původem z Argentiny.
Papežské poselství navázalo na téma eucharistického kongresu v Guadalajaře ?Eucharistie ? světlo a život pro nové tisíciletí?. Lidské srdce, zatížené hříchem i svět obtížně hledající pokoj, potřebují světlo. A tím světlem je eucharistie. V Božím slově, v chlebě a víně je přítomen Zmrtvýchstalý Kristus, který otvírá srdce a dává se poznat stejně jako učedníkům v Emauzích.

Svatý otec upozorňuje na stíny visící nad tajemstvím života ? jmenoval mezi nimi stín hladu a stín vědeckých bádání provozovaných ve jménu ?egoismu mocnějšího?.

Dále Jan Pavel II. vyzval věřící k solidaritě a vnímavosti k potřebám mnoha bratří. Zdůraznil při tom, že nejde jen o chléb vezdejší, ale také o ?živý chléb, která sestoupil z nebe?, kterým je Ježíš.
V Roce Eucharistie je křesťanské společenství pozváno k intenzivnějšímu prožitku tohoto tajemství. Svatý otec zve k hlubokému prožívání eucharistie, k delší adoraci a větší angažovanosti ve službě nejubožejším.

Na závěr Svatý otec ohlásil, že příští, 49. Mezinárodní eucharistický kongres, proběhne roku 2008 v kanadském Quebecku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.