Americká karavana pokoje na Fóru pro šíření pokoje v muslimských společnostech

4.5.2017 

V rámci „Americké karavany pokoje“ bylo několik imámů, rabínů a pastorů ze Spojených států přijato na Fóru pro šíření pokoje v muslimských společnostech, se sídlem v hlavním městě Spojených arabských emirátů. Během konference zástupci tří velkých monoteistických náboženství vyzvali ke společné práci na vytváření prostředí dialogu a porozumění.

„Podporujeme tuto jedinečnou iniciativu Karavany pokoje, k níž se připojili američtí představitelé mnoha vyznání, počínaje od největších skupin abrahamovské tradice. Tato Karavana přináší naději v této vyjímečné době, posiluje možnost soužití a lepšího vzájemného poznání,“ řekl Muhammad Abdullah Bin Bayyah, který stojí v čele Fóra pro mír.

Jak uvedl americký pastor Roberts z Dallasu pro Gulf News, migrace mění celý svět a idea jednoho náboženství na jednom místě už není realistická. „Muslimové jsou dnes po celém mém městě. V roce 1973 jsme měli jednu mešitu, dnes jich je už téměř stovka.“ Pokud něco nepodnikneme pro stavění mostů s muslimy, budeme mít skutečně problém, dodal.

Také další účastník karavany, emeritní rabín největší synagogy ve Washington DC (Washington Hebrew Congregation) ocenil společné úsilí na uzdravení roztržek mezi náboženstvími. „Máme svobodnou vůli, nejsme bezmocnými oběťmi strachu nebo náboženského radikalismu... Můžeme rozhodnout, jak se dívat na ostatní, jak s nimi jednat a můžeme se postavit tomu, když se útočí na posvátné a strach nebo víra jsou zneužívány k učení nenávisti,“ řekl americký rabín a dodal, že setkání má být příslibem, že Abrahamovi synové zvolí lásku místo nenávisti a mír místo násilí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.