Francouzští biskupové nepodpoří plně žádného z kandidátů prezidentských voleb

4.5.2017 

Nebudeme Francouzům radit, pro koho mají hlasovat v druhém kole prezidentských voleb, prohlásil předseda francouzského episkopátu. Arcibiskup Georges Pontier (foto) připomíná, že katolíci mají hlasovat podle mnoha kritérií, o nichž mluví učení církve. Je mezi nimi otevřenost vůči světu a druhému člověku, ale také úcta k rodině, rodičovství a svoboda svědomí. Arcibiskup Pontier podotýká, že žádný z kandidátů nenaplňuje všechna tato kritéria, a tedy není možné udělit plnou podporu ani jednomu z nich. Věřící proto musejí sami rozlišit, komu dát přednost, a hlasovat ve shodě se svým svědomím.

Jednoznačnější stanovisko k volbám zaujali některé laické katolické organizace. Třiatřicet z nich podepsalo společnou deklaraci, ve které jasně vyjadřují, že je potřeba zabránit zvolení kandidátky Národní Fronty. Na druhé straně Manif pour tous, velké prorodinné hnutí, které v minulých letech shromáždilo v Paříži milionové manifestace, varuje před volbou Macrona, protože slibuje pokračování politiky současného prezidenta namířené proti rodině.

V kontextu těchto deklarací předseda francouzského episkopátu uvedl, že se vyslovují výlučně vlastním jménem. Podobně je tomu také s hlasy jednotlivých biskupů. Arcibiskup Pontier rovněž přiznal, že i na něho vyvíjejí nátlak sympatizanti obou kandidátů i zastánci nehlasování. Episkopát však žádnou z těchto variant nepodpoří. Jak uzavřel mluvčí francouzských biskupů, podíl katolíků na politickém životě se nevyčerpává pouze v prezidentských volbách, ale projevuje se každodenním angažováním na různých úrovních politického života.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.