Jsme jako emauzští učedníci - nechápaví a váhaví

2.5.2017 

Pán ať obměkčí tvrdošíjná srdce těch, kdo odsuzují všechno, co je mimo Zákon – kázal papež František při dnešní mši v kapli Domu sv. Marty. Taková srdce, řekl, nevědí, že Boží něha je schopna proměnit srdce z kamene na srdce z masa.

Petrův nástupce si ke své homilii vzal podnět z prvního čtení ze Skutků apoštolů (7,51-8,1), jež popisuje mučednictví svatého Štěpána. Reflektoval o poslušnosti, kterou dosvědčil Štěpán v Ježíšových stopách, a zdůraznil, že „každý křesťan je svědek poslušnosti. Štěpán říká těm, kdo jej potom kamenovali, že jsou »tvrdošíjní s neobřezaným srdcem a neobřezaným ušima«. Říci o někom, že je »neobřezaný«, se rovnalo označení »pohan«,“ podotkl.
Jsou však různé roviny nechápavosti vůči Božímu Slovu, uvažoval papež František: „Ježíš praví emauzským učedníkům, že jsou »nechápaví« (Lk 24,25), což není pochvala, ale není to výraz tak silný, jako použil Štěpán. Emauzští učedníci nechápali, byli váhaví, protože nechtěli mít problémy. Báli se, ale byli dobří, otevření pravdě. Když jim to Ježíš vytknul, přijali Jeho slova a jejich srdce zahořelo, zatímco ti, kdo kamenovali Štěpána, se rozzuřili a zacpávali si uši. Takové je drama uzavřeného srdce, tvrdošíjného srdce,“ podotkl Svatý otec.
V 95. Žalmu – pokračoval - Pán naléhavě promlouvá ke svému lidu, aby nezatvrzoval svoje srdce, a potom v prorokovi Ezechielovi (36,26) dává nádherný příslib, že totiž lidem odejme kamenná srdce a dá srdce z masa, která dovedou naslouchat a obdržet svědectví poslušnosti.“

A tím velice mnoho trpí církev, totiž uzavřenými, kamennými srdci, která se nechtějí otevřít a vnímat. Jsou to srdce, která znají pouze jazyk odsudků a nedovedou říci: »Vysvětli mi, prosím, proč říkáš to a to?« - Ne, jsou uzavřená. Znají všechno a nepotřebují žádná vysvětlení.

Také Ježíš adresuje výtku těm, kdo zabíjeli proroky, kteří jim říkali věci, jež nesli s nelibostí. Uzavřené srdce totiž nenechává vstoupit Ducha svatého, pokračoval papež.

V jejich srdci nebylo místo pro Ducha svatého. Dnešní čtení však o Štěpánovi říká, že byl »plný Ducha svatého«, chápal všechno a byl svědkem poslušnosti Slovu, které se stalo tělem, a toto působí Duch svatý. Byl plný. Uzavřené srdce, tvrdošíjné a pohanské srdce nedá vstoupit Duchu a vystačí si samo.

„Oněmi emauzskými učedníky – řekl dále papež František – jsme my. Máme mnoho pochyb, mnoho hříchů a často se vyhýbáme kříži, zkouškám. Udělejme prostor a poslouchejme Ježíše, který nám rozehřeje srdce. Těm, kteří byli uzavření v rigiditě Zákona a nechtěli Mu naslouchat, Ježíš říkal ještě horší věci než Štěpán.“ Papež pak jako další příklad poukázal na epizodu s cizoložnicí z Janova evangelia (Jan 8,1-11) a vybídnul: „Každý z nás ať vstoupí do tohoto dialogu mezi Ježíšem a touto obětí kamenných srdcí. Ježíš řekl těm, kteří ji chtěli kamenovat: pohleďte do svého vlastního nitra!“.

Pozorujme dnes tuto Ježíšovu něhu, svědectví poslušnosti velkého svědka Ježíše, který nám dal život, dává zakusit Boží něhu nám i s našimi hříchy a slabostmi. Vstupme do tohoto dialogu a prosme o milost, aby Pán trochu obměkčil srdce rigidních lidí, neustále uzavřená v Zákoně a odsuzující všechno, co je mimo Zákon. Nevědí, že Slovo přišlo v těle, že Slovo je svědkem poslušnosti. Nevědí, že Boží něha je schopna odejmout srdce z kamene a místo něho dát srdce z masa.

Končil papež František dnešní ranní kázání v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.