Prof. Clohessy: Kvůli dobrým vztahům s muslimy nesmí být zamlčena pravda o křesťanech

27.4.2017 

Obnovení dialogu s muslimy a univerzitou Al-Azhar (foto) je velmi důležité, ale nesmí k němu docházet na účet blízkovýchodních křesťanů, zamlčováním jejich utrpení v rámci politické korektnosti – říká P. Christopher Clohessy, profesor islamologie z Papežského institutu arabských a islámských studií. Zdůrazňuje, že základní skutečností, k níž se církev musí postavit čelem u příležitosti papežské cesty do Egypta, je fakt, že tamní křesťanská společenství byla v posledních letech zdecimována. Hovoří prof. Clohessy:

„Jsem rád, že se papež setká s vrchním imámem Al-Azhar. Je to velmi důležité. Ale přál bych si, aby se papež v první řadě obrátil ke křesťanům, aby přišel do Egypta jako starší bratr stejně tak ke katolíkům jako k pravoslavným koptům, kteří představují nejméně 10 procent obyvatel Egypta. Deset procent z 92 milionů je poměrně významná skupina. Bez ohledu na to, co papež řekne v Al-Azhar, bez ohledu na to, co z toho vyplyne pro dialog křesťanství a islámu, doufám, že František bude v Egyptě především pastýřem. To je jeho základní role ve vztahu k trpící církvi. Věřím, že se k ní obrátí se slovy naděje a povzbuzení. Doufám, že nebude dbát na zachovávání politické korektnosti, ale řekne to, co musí být řečeno, totiž že křesťané mají právo na svobodu kultu a na bezpečnost. Křesťané v Egyptě to potřebují od papeže uslyšet. Pokud by tak neučinil a soustředil se na Al-Azhar a na další muslimy, mělo by to sice pozitivní vliv na dialog s islámem, ale nebylo by to dobré pro křesťanské komunity, pro trpící církev na Blízkém východě a v severní Africe, která byla zdecimována. Dnes není ani tak důležité budování dialogu s islámem, jako skutečnost, že křesťané tohoto regionu byli zdecimováni. Je to tragická skutečnost, k níž se musíme postavit čelem. Nelze ji ukrývat nebo se přes ni přenášet, abychom zachovali dobré vztahy s islámskou univerzitou či politickou vládou. Tento postoj by byl velmi nebezpečný. Musíme mluvit pravdu – v lásce,“ řekl Vatikánskému rozhlasu prof. Christopher Clohessy.

Islamolog z Papežského institutu arabských a islámských studií rovněž poznamenal, že význam univerzity Al-Azhar v posledních letech slábne.Velmi dlouho byla pro sunnity centrem náboženské pravověrnosti. Dnes už tomu tak není. Islám je roztříštěný do mnoha frakcí a každá z nich má své vlastní odborníky. Přesto zaujímá Al-Azhar nadále důležité místo v muslimském světě, v každém případě je nejstarší muslimskou univerzitou – zdůrazňuje prof. Clohessy.
Papež František se vydá do Egypta již zítra.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.