Severokorejský generál zaplatil za konverzi životem

15.10.2004 

V Severní Koreji i dnes dávají křesťané život za svou víru. Zprávy o nových korejských mučednících přinesla norská agentura Forum 18. Číslo v názvu se odvolává na 18. článek Všeobecné deklarace lidských práv. Agentura se věnuje monitoringu náboženské svobody ve světě.

Teprve nedávno vyšly najevo informace o zastřelení generála severokorejské armády, který se obrátil na křesťanství a začal o něm mluvit před svými vojáky. Zločin provedl jeden ze starších důstojníků. Podle agentury Forum 18 jsou exekuce věřících lidí v Severní Koreji rozšířené. Tamní komunistický režim vnímá křesťanství jako konkurenci oficiálního kultu ?nesmrtelného vůdce? Kim Ir Sena, který zemřel před deseti lety.

Trest smrti nebo mnohaleté vězení může potkat každého, kdo vlastní Písmo Svaté. Už to svědčí o nelegálních kontaktech se zahraničím. Rozsudek může vydat bez soudu i kterýkoliv vysoký funkcionář strany.

Podle Forum 18 došlo v roce 2000 k hromadné popravě skupiny křesťanů nedaleko čínských hranic, za to, že se odmítli zřeknout své víry. Uprchlíci také dosvědčují, že ve vězeních se s křesťany jedná hůř než s jinými osobami.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.