Blahořečen otec Ormières, zakladatel kongregace sester Anděla strážného

25.4.2017 

Nejméně dva a půl tisíce lidí se minulou sobotu (22.4.) v Oviedu, hlavním městě autonomního společenství Asturie, účastnilo liturgie, při které byl beatifikován otec Luis Antonio Rosa Ormières (1809-1890). Narodil se roku 1809 v porevoluční Francii, avšak většinu života prožil v severošpanělské provincii Asturie, kde se věnoval službě nemocným a vzdělávání nemajetných dětí. Jak zdůrazňuje kardinál Angelo Amato, byl to prostý a pokorný kněz, avšak zároveň podnikavý muž akce a rozený vychovatel. V roce 1839 nový blahoslavený založil kongregaci sester Anděla strážného, jejíž jméno v sobě spojuje charisma i apoštolát tohoto řeholního institutu. Sám zakladatel častokrát riskoval život ve službě nemocným s malárií a dalšími epidemickými chorobami:

“Sloužil nemocným tak velkoryse, že jej jeho biskup nazval mučedníkem milosrdné lásky. Své duchovní dcery vyzýval, aby jej odvážně a vzletně následovaly v pomoci těmto nešťastníkům. Dnes kongregace sester Anděla strážného působí nejenom v Evropě, ale také v Asii, Africe a Latinské Americe a její členky se stávají strážnými anděli svých bližních, kteří potřebují vedení a útěchu.“

Vysvětluje prefekt Kongregace pro svatořečení a dodává, že k beatifikaci otce Ormièrese vedlo zázračné uzdravení jedné ze sester zmíněné kongregace.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.