Mons. Auza v OSN: Svatý stolec je hluboce znepokojen situací na Blízkém východě

22.4.2017 

Projevy barbarského násilí, jako nedávné užití chemických zbraní v Sýrii, nebo útoky na koptské kostely v Egyptě, připomněl stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN v New Yorku během otevřené debaty Rady Bezpečnosti o blízkovýchodní situaci se zvláštní pozorností k palestinské otázce. Ve svém vystoupení vyjádřil jménem své delegace soustrast rodinám obětí a ujistil je o modlitbě.

„Svatý stolec je hluboce znepokojen tím, co se v této chvíli děje na Blízkém východě,“ řekl jeho představitel pro OSN. Arcibiskup Bernardito Auza (foto) připomněl heroismus, s nímž Libanon nese břemeno, jakým je přijímání milionů uprchlíků ze sousedních zemí a teritorií, kde probíhají konflikty. Jeho stabilitu kromě toho ohrožují ozbrojené skupiny, které nepřestávají v zemi působit navzdory rezoluci Rady bezpečnosti přikazující jejich odzbrojení. Podobné, často teroristické, skupiny jsou přítomny také v sousedních zemích.

K situaci ve Svaté zemi vatikánský diplomat připomněl, že Vatikán už od roku 1947 podporuje řešení konfliktu formou dvou pokojně koexistujících států - izraelského a palestinského. K němu však mohou vést jedině vyjednávání, k nimž neexistují žádné alternativy. Je třeba nalézt odvahu k vzájmeným ústupkům. Papež ujišťuje o své modlitbě za uzdravení hlubokých ran dělící obě strany konfliktu, které jednostranná rozhodnutí či projevy násilí mohou jedině prohubovat – připomněl arcibiskup Auza.

Vatikánský představitel v OSN poukázal na skutečnost, že k prolévání krve na Blízkém východě přispívá směšování náboženských motivací s ideologií. „S odvoláním na Boha či náboženství dochází k nepředstavitelně barbarských činům,“ řekl arcibiskup Auza s poukazem na útoky extrémistů namířené proti etnickým a náboženským menšinám, zabydleným v těchto oblastech po tisíciletí, a proti jejich kulturnímu dědictví. Svatý stolec vybízí mezinárodní společenství, aby nezapomínalo na jejich ochranu před genocidou. Žádá také náboženské představitele, aby odsuzovali teorismus a netolerovali užívání náboženství jako záminky k činům proti důstojnosti a právům člověka, zejména proti právu na život a náboženskou svobodu. Varuje také před prodáváním zbraní v regionech trpících konflikty, už proto, že jejich cílem se pak snadno stávají školy, nemocnice nebo další civilní infrastruktura.

V závěru svého vystoupení na fóru Rady bezpečnosti arcibiskup Auza připomněl papežovu modlitbu po nedávných útocích v Egyptě a v Sýrii: Kéž Pán obrátí srdce lidí, kteří rozsévají teror, násilí a smrt“. Jak dodal, během své cesty do Egypta, plánované na 28. a 29. dubna, papež František „ještě jednou zdůrazní, že není lepšího protijedu na násilí a nenávist, než dialog a setkání.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.