List papeže Františka polskému primasovi

22.4.2017 

Petrův nástupce zaslal list primasovi Polska, hnězdenskému arcibiskupovi Wojciechovi Polakowi (foto) u příležitosti 600. výročí udělení tohoto titulu biskupskému stolci v Hnězdnu. Vzhledem k tomuto výročí byl v Polsku vyhlášen Primasovský rok.

„Před šesti sty lety – píše papež František – na koncilu v Kostnici, hnězdenský arcibiskup Mikuláš Trąba získal pro sebe a pro svoje nástupce titul primas Polska. Není to náhoda, že se této pocty a prvenství v lásce církevního společenství v Polsku dostalo hnězdenskému stolci. Počátky křesťanství v zemích piastovské dynastie se totiž váží k působení a mučednické smrti sv. Vojtěcha. Právě tady, u jeho ostatků se v roce 1000 setkali vyslanci papeže Silvestra II. s císařem Otou III. a knížetem Boleslavem Chrabrým. Tehdy se Hnězdno stalo prvním metropolitním stolcem a středem organizačních struktur místní církve. Udělení primasovského titulu v roce 1417 bylo uznáním a zpečetěním této výjimečné role, kterou plnilo Hnězdno v dějinách, v povědomí a v srdcích Poláků,“ shrnuje papež ve svém listu historické pozadí tohoto církevního titulu, který se v Polsku těší úctě, jež přesahuje hranice viditelné církve.

„Také později – pokračuje Svatý otec – v dobách, které byly pro polský národ šťastné i krušné, bylo Hnězdno významným opěrným bodem při hledání svobody, motivace a sil k vytváření obecného dobra a k duchovnímu růstu. Papež Jan Pavel II., který si uvědomoval význam dědictví sv. Vojtěcha pro jeho rodáky v novějších dobách, často poukazoval na aktuálnost tohoto odkazu v širším kontextu sjednocené Evropy. Právě v Hnězdnu připomněl, že základem této jednoty je »duchovní společenství« a že tento základ »přineslo Evropě křesťanství, které ji po staletí umocňovalo svým evangeliem, svým pojetím člověka a přínosem k dějinnému rozvoji lidí i národů“ (3. června 1997).“

„Dnes – čteme dále v listu papeže Františka – kdy Hnězdno a celá církev v Polsku slaví 600. výročí primasovského titulu, je třeba hledět také do budoucnosti a prosit Boha, aby svědectví sv. Vojtěcha bylo živým pramenem inspirace při evangelizaci dalších pokolení Kristových vyznavačů. Kéž začínající Primasovský rok a všechny s ním související události jsou příležitostí k rozpoznání nových výzev a ke hledání nových způsobů, jak přinášet evangelní poselství současnému světu.“

V samotném závěru svého listu datovanému 10. dubna t.r. se Petrův nástupce spojuje v modlitbě s hnězdenským primasem a všemi polskými biskupy, jakož i delegáty evropských episkopátů, kněžími a věřícími laiky, kteří se účastní jubilejních slavností, svěřuje sebe a svoji službu jejich přímluvě a ze srdce všem žehná.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.