Týdeník Time opět zařadil papeže mezi stovku nejvlivnějších lidí

21.4.2017 

Papež František získal další uznání amerického týdeníku Time, který jej opět zařadil do skupiny stovky nejvlivnějších lidí na světě. Krátkou prezentaci římského biskupa připravil kardinál Blase Cupich, který byl současným papežem jmenován arcibiskupem Chicaga a nedávno rovněž započten do kardinálského sboru.
Připomněl, že František se ve svém prvním rozhovoru představil jako hříšník, a když měl ve Vatikánské bazilice zpovídat, nejprve sám přistoupil ke svátosti smíření, protože – říká kard. Cupich – „není možné doprovázet trpící svět a nepřiznávat si své chyby“. Totéž, jak dodává, se týká také církve, kterou vede František.
Připomíná, že už před konkláve kardinál Bergoglio varoval kardinály před autoreferenční církví a doporučoval vycházet ven, na periferie společnosti, protože tam působí Bůh. Podle kard. Cupiche je zvláště významné zejména nyní, kdy nás František vybízí k přijímání uprchlíků. Na závěr chicagský metropolita připomíná oblíbenou větu papeže Františka, totiž slova Pavla VI., že současný člověk raději naslouchá svědkům než učitelům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.