Papežové František a Benedikt XVI. zaslali poselství na polské sympózium

21.4.2017 

V sídle Polské biskupské konference proběhlo sympózium nadepsané „Pojetí státu v perspektivě učení kardinála Josepha Ratzingera-Benedikta XVI.“ Akce se uskutečnila u příležitosti 90. narozenin emeritního papeže a patronát nad ní převzal prezident Duda, polští biskupové, Vatikánská nadace Josepha Ratzingera – Benedikta XVI. a katolická informační agentura Kai.

V poselství jeho účastníkům papež František oceňuje tuto inciativu věnovanou zasloužilému dílu „jeho milovaného předchůdce“ a vyjadřuje přání, aby „setkání přineslo nové nasazení v uctivém a plodném dialogu mezi státem a církví, které má na zřeteli budování civilizace lásky.“ Zvláštní poselství adresoval na sympózium také Benedikt XVI. „Zvolené téma – píše emeritní papež – vede státní a církevní představitele ke společnému rozvažování nad otázkou, jež je pro budoucnost našeho kontinentu zásadní. Konfrontace radikálně ateistických koncepcí státu a radikálně náboženského státu, jak jej koncipují islámská hnutí, přivádí naši dobu do vypjaté situace, jejíž následky zažíváme každý den – píše papež Benedikt. Tyto radikalismy po nás naléhavě žádají, abychom vypracovali přesvědčivou koncepci státu, která obstojí tváří v tvář těmto výzvám a dokáže je překonat. V utrpení posledního půl století dalo Polsko v osobnosti biskupa-svědka, kardinála Wyszyńského, a ve sv. papeži Janu Pavlu II. lidské rodině dvě velké postavy, které o této otázce nejen rozvažovaly, ale nesly na sobě také s ní spojené utrpení a živou zkušenost, a proto i nadále ukazují cestu do budoucnosti,“ napsal Benedikt XVI. účastníkům varšavského sympózia.

Úvodní přednášku pronesl předseda Ratzingerovy nadace, o. Federico Lombardi. Vyzdvihl v ní hluboké přesvědčení Benedikta XVI., že „pravý základ a nejpevnější garance takového uspořádání, které je schopné pečovat o důstojnost a hodnotu lidské osoby, spočívá v uznání pravdy objektivního morálního řádu, založeného v Božím stvořitelském rozumu. Popírání Boha, zapomínání na něho, vytlačování náboženství z veřejného života a transcendentních perspektiv z kultury, je tedy velice negativní proces, přinášející velká rizika pro život společnosti i pro obranu důstojnosti každé lidské osoby,“ zdůraznil na varšavském sympóziu o. Lombardi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.