Otec Neuhaus z Jeruzaléma: Letošní Velikonoce se sbíhaly s židovskou Paschou

18.4.2017 

Velikonoce mají letos ve Svaté zemi zvláštní charakter, protože je východní i západní křesťané prožívají stejný den, říká P. David Neuhaus SJ, zodpovídající v latinském patriarchátu Jeruzaléma za pastoraci hebrejskojazyčných katolíků. Během našich liturgií jsme nejednou slyšeli v pozadí zpěvy našich pravoslavných bratří, což bylo již jakýmsi příslibem vytoužené jednoty, řekl Vatikánskému rozhlasu izraelský jezuita.
Připomněl také, že letos se křesťanské svátky sbíhají rovněž s židovskou Paschou, která začala v pondělí Svatého týdne večer. Prožívání událostí Svatého týdne to ještě prohlubuje, protože bez židovské Paschy nelze plně pochopit Kristovu smrt a zmrtvýchvstání – zdůrazňuje P. Neuhaus, který je sám konvertitou z židovství. Připomíná, že Ježíš, který je Žid, chtěl, aby tyto nejvýznamnější události probíhaly v kontextu židovské paschy. O. Neuhaus nicméně přiznává, že navzdory všem těmto pozitivním prvkům, nemohli křesťané abstrahovat od nenávisti a násilností, které ničí pokoj na Blízkém východě:

Prožívali jsme letos svátky ve stímu této nenávisti. S velikou bolestí jsme přijali zprávu o tom, co se stalo v Egyptě. Letos také přijelo do Svaté země mnoho Egypťanů, aby s námi prožívali Svatý týden. Také tady pociťujeme přítomnost utrpení, teroru, nepřátelství a války. Jakýmsi způsobem poznamenávají také naše liturgie. Přesto jsme přesvědčení, že navzdory tomu všemu, navzdory vší této nenávisti, smrti a násilí, Ježíš již zvítězil, a toto všechno překonal. A my to máme dosvědčovat, zejména v těchto dnech. A dokonce i tehdy, když je kolem nás pramálo projevů tohoto vítězství, je naším povoláním být radostní ve víře, v přesvědčení, že Ježíš vskutku zvítězil,
řekl Vatikánskému rozhlasu P. David Neuhaus SJ.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.