Benedikt XVI. oslavil 90. narozeniny v kruhu svých krajanů

18.4.2017 

Devadesáté narozeniny Benedikta XVI. připadly na velikonoční neděli. Jejich oslavu však přenesl emeritní papež na pondělí. Kromě jeho o tři roky staršího bratra Georga za ním do kláštera Mater Ecclesiae uprostřed Vatikánských zahrad přijela také delegace z Bavorska, vedená premiérem této spolkové země, Horstem Seehoferem, včetně třicetičlenné skupiny místních střelců (foto). Ve své krátké promluvě na uvítanou poděkoval Benedikt XVI. Bohu za krásný a plný život a složil poklonu své rodné zemi.

Mé srdce je naplněno vděčností za 90 let, které mi laskavý Bůh dal. Nechyběly v nich ani zkoušky a těžké chvíle, ale ze všech mne vyvedl a uchránil mne před nimi, takže jsem mohl jít dál. Jsem tedy naplněn vděčností především za to, že mi daroval krásnou vlast, která je tu nyní vaším prostřednictvím přítomná. Bavorsko je krásné už od chvíle stvoření. Je to země, která je krásná díky věžím svých kostelů, domům s balkóny plnými květin a dobrým lidem. Je krásná, protože tam znají Boha a vědí, že On stvořil svět a že je správné, abychom s ním spolupracovali na jeho utváření. Srdečně vám tedy děkuji za tuto přítomnost Bavorska, kterou mi přinášíte. Bavorska, které je otevřené světu, živé, radostné, a může takové být díky tomu, že má své kořeny ve víře,
řekl Benedikt XVI. a v závěru promluvy ke svým hostům přirovnal modř římské oblohy s bílými mraky k barvám bavorské vlajky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.