Pán vpravdě vstal z mrtvých, jak předpověděl!

16.4.2017 

Velikonoční poselství papeže Urbi et Orbi, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, požehnané Velikonoce!

Dnes, na celém světě církev, naplněná úžasem prvních učedníků, znovu hlásá: „Ježíš vstal z mrtvých!“ – „Vpravdě, vstal z mrtvých, jak předpověděl!“.

Starozákonní Pascha, památka vysvobození židovského lidu z otroctví, dosahuje svého naplnění: svým zmrtvýchstáním nás Ježíš Kristus vysvobodil z otroctví hříchu a smrti, otevřel nám přístup do života věčného.

My všichni, jestliže se necháme ovládnout hříchem, scházíme z dobré cesty a bloudíme jako ztracené ovce. Avšak sám Bůh, náš Pastýř, přišel, aby nás našel, a snížil se až k pokoření kříže, aby nás zachránil. A dnes může zvolat: „Dobrý Pastýř, který dal svůj život za své ovce a byl ochoten umřít za své stádce, vstal z mrtvých. Aleluja“ (Římský misál, 4. neděle velikonoční, antifona po přijímání).

Zmrtvýchvstalý Pastýř napříč dobami neúnavně hledá nás, svoje bratry ztracené v pouštích tohoto světa. Znameními svého Umučení – ranami svojí milosrdné lásky – nás táhne na cestu, cestu života. Také dnes si klade na svá ramena mnoho našich bratří a sester deptaných zlem v jeho nejrůznějších formách.

Zmrtvýchvstalý Pastýř jde hledat toho, kdo zabloudil v labyrintech osamění a marginalizace; jde jim v ústrety skrze bratry a sestry, kteří se k těmto lidem dovedou s úctou a jemnocitem přiblížit a dát jim uslyšet Jeho nezapomenutelný hlas, který volá k přátelství s Bohem.

Ujímá se těch, kdo se stali obětí starého i nového otroctví: nelidské práce, nezákonného obchodování a těžkých závislostí. Ujímá se dětí a adolescentů, kterým je odnímána bezstarostnost a jsou vykořisťováni, a těch, jejichž srdce je trýzněno násilím snášeným mezi stěnami vlastního domova.

Zmrtvýchvstalý Pastýř provází na cestě ty, kdo jsou nuceni opouštět svoji vlast kvůli ozbrojeným konfliktům, teroristickým útokům, hladu a despotickým režimům. On seznamuje tyto donucené migranty všude pod nebem s bratry, kteří se s nimi na společné cestě dělí o chléb a naději.

Ve složitých a někdy dramatických událostech národů ať Zmrtvýchvstalý Pán řídí kroky těch, kdo hledají spravedlnost a pokoj, a daruje státním představitelům odvahu vyhýbat se rozšiřování konfliktů a zamezovat obchodování se zbraněmi.

V těchto časech ať podpoří zejména úsilí těch, kdo se aktivně přičiňují o to, aby se dostalo úlevy a útěchy civilnímu obyvatelstvu, milované a trýzněné Sýrie, která je obětí války, jež nepřestává rozsévat hrůzu a smrt - jako včera v hanebném útoku na běžence, kdy bylo mnoho lidí zabito a zraněno. Ať daruje pokoj celému Blízkému východu, počínaje Svatou zemí, jakož i Iráku a Jemenu.

Ať nechybí blízkost Dobrého Pastýře národům Jižního Súdánu, Súdánu, Somálska a Demokratické republiky Kongo, jež trpí dlouho trvajícími konflitky, které zhoršuje tíživý hlad postihující některé africké regiony.

Zmrtvýchvstalý Ježíš ať je oporou těch, kdo se zejména v Latinské Americe, snaží zaručit obecné dobro společnosti, občas poznamenané politickým a sociálním napětím, které někdy ústí do násilí. Kéž jsou stavěny mosty dialogu za vytrvalého boje proti korupci a při hledání platných mírumilovných řešení kontroverzí, za pokrok a upevnění demokratických institucí při plném respektování právního státu.

Dobrý Pastýř ať pomáhá ukrajinské zemi, dosud zkoušené krvavým konflitkem, aby znovu nalezla svornost, a provází iniciativy směřující k ulehčení dramat těch, kdo trpí jejich důsledky.

Zmrtvýchvstalý Pán ať nepřestává naplňovat evropský kontinent svým požehnáním, daruje naději těm, kdo procházejí krizemi a těžkostmi, zvláště v důsledku nezaměstnanosti zejména mladých lidí.

Drazí bratři a sestry, letos slavíme Velikonoce společně s křesťany všech vyznání. Ve všech částech země tak jediným hlasem zní ta nejkrásnější zvěst: „Pán vpravdě vstal z mrtvých, jak předpověděl!“ On, který přemohl temnotu hříchu a smrti, ať obdaří naše dny pokojem.

Požehnané Velikonoce!

 

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.