Papež: Ježíš není prorokem new age

9.4.2017 

Svatopetrské náměstí bylo dnes dějištěm liturgie Květné neděle, kterou sloužil Petrův nástupce za účasti 50 tisíc lidí. Začala památkou Kristova vjezdu do Jeruzaléma ve středu náměstí u egyptského obelisku, který je mlčenlivým svědkem mučednictví prvního papeže. Odtud se v deset hodin dopoledne vydalo procesí, tvořené stovkou koncelebrujících kněží, biskupů a kardinálů s papežem Františkem na konci. Dvou a půl hodinová liturgie, ve které letos zazněly Pašije podle Matoušova evangelia, byla provázena zpěvem Sixtinského sboru a proběhla za slunečného počasí. Svoji homilii Petrův nástupce končil slovy:

Ježíš, který přijímá provolávání slávy, ačkoli dobře ví, že Jej očekává volání „ukřižuj!“, nás nežádá, abychom o Něm rozjímali pouze nad obrazy či fotografiemi anebo na videích dostupných na internetu. Nikoli. On je přítomen v mnoha našich bratřích a sestrách, kteří dnes snášejí stejné bolesti jako On, trpí otrockou prací, trpí rodinnými dramaty, trpí nemocemi... Trpí válkami a terorismem v důsledku zájmů, které šíří zbraně a ostřelují. V mužích a ženách, kteří jsou oklamáni, zdeptáni ve svojí důstojnosti a skartováni... Ježíš je v nich, v každém z nich a se znetvořenou tváří a zlomeným hlasem prosí, abychom na Něho pohlédli, poznali Jej a měli rádi.
Žádný jiný Ježíš není. Je to tentýž, který vstoupil do Jeruzaléma uprostřed třepotání palmových a olivových ratolestí. Je to tentýž, který byl přibit na kříž a zemřel mezi dvěma zločinci. Nemáme jiného Pána kromě Něho, Ježíše, pokorného Krále spravedlnosti, milosrdenství a pokoje.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Svaté přijímání podávala padesáti tisícům účastníků dnešní bohoslužby stovka kněží. Petrův nástupce v jejím závěru přítomné znovu oslovil:

Na konci této bohoslužby srdečně zdravím vás, všechny přítomné, zejména účastníky mezinárodního setkání věnovaného chystané biskupské synodě o mládeži a pořádaného úřadem pro laiky, rodinu a život ve spolupráci s generálním sekretariátem biskupské synody. Tento pozdrav je dále určen všem mladým lidem, kteří dnes spolu se svými biskupy ve všech diecézích světa slaví Světový den mládeže. Je to další etapa velké pouti, kterou zahájil svatý Jan Pavel II. a která nás loni přivedla do Krakova a svolává nás do Panamy na leden roku 2019.
Proto za pár okamžiků mladí Poláci předají Kříž Světových dnů mládeže mladým Panamcům. Jedni i druzí jsou zde přítomni spolu se svými pastýři a občanskými představiteli. Prosme Pána, ať Kříž spolu s mariánskou ikonou
Salus Populi Romani všude, kude bude procházet, šíří víru a naději a vyjevuje nepřemožitelnou Kristovu lásku.

Kristu, který dnes vstupuje do Pašijí, a Nejsvětější Panně svěřujeme oběti teroristického atentátu, ke kterému došlo minulý pátek ve Stockholmu, jakož i za ty, kteří jsou tvrdě zkoušeni válkou, která je neštěstím lidstva. A modleme se rovněž za oběti atentátu, kterému bohužel došlo dnes ráno v koptském kostele v Káhiře. Svému drahému bratrovi, Jeho Svatosti Tawadrosovi (Teodorovi) II., koptské církvi a celému egyptskému národu vyjadřuji svoji hlubokou soustrast, modlím se za zemřelé a raněné, jsem nablízku rodinným příslušníkům a celé komunitě. Pán ať obrátí srdce lidí, kteří rozsévají teror, násilí a smrt, a také srdce těch, kteří vyrábějí a prodávají zbraně.

Potom Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.