Tisková konference představila Světové setkání rodin v Irsku

30.3.2017 

Deváté Světové setkání rodin v Dublinu se bude konat až za půldruhého roku, konkrétně 21. až 26. srpna 2018. Papež František však již dnes rodiny i celou církev vyzývá, aby na ně zahájily přípravu. Učinil tak právě zveřejněným listem, adresovaným prefektovi nového vatikánského Úřadu pro laiky, rodinu a život. A právě kardinál Kevin Joseph Farrell papežova slova tlumočil v tiskovém středisku Svatého stolce (foto).

„Výchozím bodem, který papež naznačuje, je přání, aby toto setkání poskytlo rodinám celého světa možnost k hlubší úvaze nad posynodální apoštolskou exhortací Amoris laetitia a sdílení jejího obsahu.”

Kardinál Farrell, který se narodil v Dublinu, byť byl inkardinován ve washingtonské arcidiecézi, zdůraznil, že příprava na Světové setkání v jednotlivých farnostech a diecézích je stejně důležitá jako závěrečné setkání s papežem v Irsku. Proběhne prostřednictvím katechezí o významu manželské a rodinné lásky a roli rodiny ve společnosti a samozřejmě se bude odvíjet od listu Svatého otce, který si klade následující otázky:

„Vnáší ještě evangelium do tohoto světa radost? A dále – je dosud rodina dobrou zvěstí pro tento svět? Papež je přesvědčen, že ano, a otevírá nám srdce, aby se nám svěřil se svým snem všeobecného pastýře: Sním o vycházející a nikoli sebevztažné církvi. Církvi, která by se nevzdalovala ranám člověka. Církvi milosrdné, která by hlásala ústřední zjevení Boha Lásky, kterým je milosrdenství. Církev bude takovou v té míře, v jaké budou křesťanské rodiny místem milosrdenství a budou o něm svědčit.”

Prefekt vatikánského úřadu vyzval církevní společenství a pastorační pracovníky všech úrovní, aby také prostřednictvím sdělovacích prostředků sdíleli pozitivní svědectví o rodině, její kráse a radosti, aby se tak v Dublinu vyjevilo, čím rodina skutečně je – tedy, řečeno papežovými slovy, “přitakáním Boha veškerému stvoření, svazku muže a ženy, otevřenosti životu a jeho službě.

Jak podotkl arcibiskup hostitelské dublinské arcidiecéze, mons. Diarmuid Martin, papež mluvil o svém snu o obnově církve již v krátké promluvě pro kardinály volitele před posledním konkláve.

”Novinkou tohoto listu, vyhlašujícího Světové setkání rodin, je důraz na ústřední roli, kterou je rodina povolána zaujmout v tomto papežově velikém snu o obnově.”

Lidstvo je totiž příliš často zraňováno, trýzněno a ovládáno nedostatkem lásky. Jestliže rodina vychází z lásky, může ve světě projevovat, šířit a opětovně rodit Boží lásku, připomíná Svatý otec.

”Každodenní láska manželů a každodenní láska rodičů k jejich dětem se může stát základním zdrojem pro obnovu církve a společnosti. Církev pak má být místem, ve kterém lidé, jejichž manželství prochází těžkostmi anebo se dokonce rozpadlo, nepociťují tvrdé odsouzení, nýbrž mohou zažít silné Pánovo objetí, které je pozvedne k opětovné, byť nedokonalé, realizaci jejich snů.”

Příprava Světového setkání rodin nás vyzývá nejenom po organizační stránce, nýbrž také ve snaze připomenout moderní irské společnosti, ve které se složitě protkávají sekularizace s vírou, že rodina je pro budoucnost země a celé Evropy velmi důležitá, uzavřel dublinský arcibiskup.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.