Papežské poselství na evropské setkání o pastoraci mládeže

29.3.2017 

“Kéž mladí lidé s přesvědčením přinášejí evangelní radost do každého prostředí”, píše papež František v poselství, které prostřednictvím kardinála státního sekretáře zaslal do Barcelony. Tamní arcidiecéze hostí čtyřdenní setkání o pastoraci mládeže, organizované Radou evropských biskupských konferencí (CCEE) a nazvané “Připojil se k nim” (Lk 24,15) podle evangelní perikopy o učednících, ubírajících se do Emauz, a s podtitulem “Doprovázet mladé lidi ke svobodné odpovědi na Kristovo povolání”.

Více než dvě stě účastníků sympozia z řad biskupů, kněží i řeholníků zodpovědných za mládežnickou, školní a univerzitní pastoraci, katechetů i laických sdružení přijmou kardinálové Angelo Bagnasco a Vincent Nichols, tedy předseda a místopředseda Rady evropských episkopátů, a dále místopředseda Španělské biskupské konference, kard. Antonio Cañizares Llovera, spolu s arcibiskupem barcelonské arcidiecéze Juanem Josém Omellou Omellou.

Svatý otec František všechny zúčastněné povzbuzuje k reflexi nad výzvami evangelizace a doprovázením mladých lidí, kteří jsou živou částí Kristovy rodiny, prostřednictvím dialogu a setkávání. V závěru poselství papež svěřuje účastníky sympozia pod ochranu Panny Marie, v jejímž znamení se vůbec poprvé ponesou také příští Světové dny mládeže v Panamě (2019). Předcházet jim bude vatikánská biskupská synoda o pastoraci mládeže v říjnu příštího roku, které budou předloženy rovněž výsledky nynějšího barcelonského setkání. Právě z toho důvodu do Španělska odcestoval také generální sekretář Biskupské synody, kard. Lorenzo Baldisseri.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.