Kapucíni oslavili sto let přítomnosti v apoštolském vikariátu Arábie

27.3.2017 

Oslavy výročí proběhly 20. března v katedrále sv. Josefa v Abú Dhabí (foto). Vedle svědků této misie, jako je jednadevadesátiletý otec Angelo Fiumicelli, se slavnostní připomínky zúčastnil, apoštolský nuncius v Kuvajtu a delegát pro arabskou oblast, arcibiskup Francisco Padilla; apoštolský vikář Jižní Arábie, biskup Paul Hinder, ale také 43 kněží z farností vikariátu a asi dva tisíce věřících.

Kapucíni od počátku pracovali v mimořádně obtížných podmínkách, přesto se jim dařilo otevírat školy a budovat kostely. Nejprve v Adenu, prvním sídle vikariátu, a posléze také téměř ve všech emirátech Perského zálivu. Přispěla k tomu velkorysost a otevřenost místních šejků, kteří často sami věnovali pozemky na stavbu posvátných míst. Tak vznikly kostely v Bahrainu (1939), téměř ve všech Spojených arabských emirátech a v Ománu (1960) - zejména zásluhou houževnatosti a odhodlání mons. Bernarda Gremoliho, který byl apoštolským vikářem v letech 1976-2005. Místní církev na tomto muslimském území čítá více než milion pokřtěných, náležejících zpravidla k východním obřadům (maronité, melchité, arméni, syřané, syrsko-malabarští a syrsko-malankarští). Bohoslužby se slouží vedle angličtiny, francouzštiny, italštiny, němčiny a arabštiny také v malajálamštině, konkánštině, tagalštině, sinhálštině a tamilštině.

„Svátečním dnem je tady u nás pátek, a proto se mše slaví nejen v neděli, ale také ve čtvrtek večer a v pátek. – vysvětlil apoštolský vikář. A ty jsou také nejvíce navštěvované. V našem kostele se každý týden shromáždí takový zástup lidí, o jakém si evropští faráři mohou jen nechat zdát“. V šestnácti farnostech vikariátu slaví v průměru 2 700 křtů ročně, přes 30 tisíc dětí navštěvuje hodiny katechismu, 270 párů vstupuje do manželství a přes 21 tisíc mladých lidí – z nichž je katolíků jen čtvrtina – navštěvuje školy vedené řeholními sestrami.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.