Kardinál Parolin: Evropská unie potřebuje znovu promyslet

23.3.2017 

Evropskou unii je dnes potřeba znovu promyslet a vrátit se k úmyslu jejích zakladatelů, kteří spíše než další nadnárodní strukturu a byrokracii měli na mysli společenství zemí dělících se o své zdroje – zdůrazňuje vatikánský státní sekretář v souvislosti s 60. výročím Římských smluv. Skutečnost, že pro stále větší počet jejích obyvatel je Evropská unie stále více především velkou byrokracií, by měl přimět její vůdce k zamyšlení, říká kardinál Parolin v rozhovoru pro deník La Stampa.

Brexit a populismus jsou podle kardinála Pietra Parolina projevem hlubokého znepokojení mnoha Evropanů. Tento stav dále prohlubují trvalé důsledky hospodářské krize spolu s migrační krizí. Jde o autentické znepokojení, která nelze brát na lehkou váhu. Odpovědí na populismus musí být dobrá politika a příkladný život politických vůdců, jehož vzorem jsou sami zakladatelé sjednocené Evropy.

Kardinál Parolin připomíná, že v době Římským smluv byly základem Evropského společenství společné křesťanské dědictví. Svědčí o tom promluvy signatářů těchto smluv. Postupem času bylo křesťanství odsunuto do privátní sféry a jeho místo zaujaly jiné společné základy, zdánlivě konkrétnější avšak ponechávající Evropu v duchovní a axiologické prázdnotě. Podle kardinála Parolina následky této prázdnoty nejcitelnějí vnímají dnešní mladí Evropané, kteří už nenacházejí odpovědi na své oprávněné otázky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.