Nenaslouchá-li člověk Božímu Slovu, jeho srdce se zatvrzuje

23.3.2017 

Je třeba naslouchat Božímu Slovu, aby se předešlo riziku zatvrzení srdce – kázal papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Pokud totiž nepopřáváme sluchu Jeho Slovu, můžeme se stát nevěrnými či dokonce »ateistickými katolíky«.

Pokud lid nenaslouchá Božímu hlasu, obrací se k Bohu zády a jedná »podle zatvrzelosti svého zvrhlého srdce«. Papež František vyšel z prvního liturgického čtení (Jer 7,23-28), ve kterém prorok Jeremiáš kritizuje izraelský lid za to, že se odvrací od Hospodina. „Pokud se nezastavíme, abychom naslouchali Pánovu hlasu – komentoval Petrův nástupce – obrátíme se nakonec k Pánu zády. Nenaslouchá-li se Pánovu hlasu, naslouchá se jiným hlasům.“

Pokud se dnes všichni trochu pozastavíme a pohlédneme do svého srdce, zjistíme, že jsme mnohokrát, častokrát nenaslouchali a stali se hluchými. Pokud nějaký lid, společenství, ale řekněme i křesťanská komunita - farnost, diecéze – nepopřává sluch Pánovu Slovu, hledá jiné hlasy, jiné pány, jde k idolům tohoto světa, ke světským modlám, jež nabízí společnost, a vzdaluje se živému Bohu.

Když se vzdálíme od Pána – pokračoval papež - naše srdce se zatvrdí, uzavře se do sebe, zkamení a je neschopné přijímat.

A tyto dvě věci – nenaslouchání Božímu Slovu a zatvrzelé, do sebe uzavřené srdce – vedou ke ztrátě věrnosti. Vytratí se smysl pro věrnost, jak to stojí v dnešním čtení: »věrnost vymizela« a stáváme se nevěrnými katolíky, pohanskými katolíky - ba dokonce ještě hůře – ateistickými katolíky, protože už nemáme vztah lásky k živému Bohu. Nepopřávat sluchu a obracet se vzad nás vede na cestu nevěrnosti.

„Čím se však vyplní tato nevěrnost?“ tázal se dále papež František. „Vyplní se zmatkem. Neví se, kde Bůh je, a kde není, zaměňuje se Bůh s ďáblem,“ – řekl, a na vysvětlenou - s odkazem na dnešní evangelium (Lk 11,14-23) - dodal: „Potom dochází k tomu, že lidé řeknou o Ježíšovi, který koná zázraky, že tak činí s pomocí Belzebuba. To je rouhání. A rouhání je konečnou fází této cesty, jež začíná nenasloucháním a zatvrzováním srdce. Nastává zmatek, vymizí věrnost a dochází k rouhání. Běda lidu, který zapomene na úžas svého prvního setkání s Ježíšem.“

Každý z nás se dnes může tázat: »Naslouchám Božímu Slovu, beru do rukou Bibli, která mluví ke mně?Nezatvrdilo se moje srdce? Nevzdálil jsem se od Pána? Nevytratila se moje věrnost Pánu a nežiju s idoly, které mi denně nabízí tento svět? Nevymizela radost úžasu z prvního setkání s Ježíšem?« Dnešek je dnem naslouchání. »Kéž byste dnes uposlechli Jeho hlasu: nezatvrzujte svá srdce« - modlili jsme (Žl 95). Prosme o tuto milost, totiž o milost naslouchání, aby se naše srdce nezatvrdilo.

Končil papež František ranní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.