Afričané se obávají ztížené dostupnosti a cenzury zpráv z Vatikánu

15.3.2017 

Afrika se upomíná o programy Vatikánského rozhlasu. Konec vysílání programů na krátkých vlnách vyvolal konsternaci afrických biskupů. V listu zaslaném do Vatikánu nepopírají, že přechod do virtuálního prostoru na internetu je pochopitelným směrem rozvoje. Problém však spočívá v tom, že katolíci v Africe nedisponují odpovídající technickou výbavou.
Stejný tón se opakuje v listech „řadových posluchačů“, kteří píší a telefonují do afrických redakcí našeho rozhlasu. Znepokojují je také otazníky nad zachováním nezávislosti papežského rádia na proměnlivých proudech politiky – hovoří Albert Mianzoukouta z frankofonní redakce:

„Vatikánský rozhlas dbal na zajištění prostředků chránících jeho nezávislost, aby mohl svobodně hlásat papežova slova, bez jakýchkoliv překážek – ať už technické či politické povahy. Všechny programy Vatikánského rádia směřovaly do Afriky bezprostředně z vysílacího centra v Santa Maria di Galeria, aniž by se muselo spoléhat na zprostředkovatelskou roli některé země, která by je mohla podmiňovat, protože – jak známo - politické vztahy jsou proměnlivé a závislé na rozmarech dané chvíle. Vatikánské rádio se dosud úspěšně chránilo před potenciálním ohrožením ze strany různých režimů, které by mohly blokovat náš signál. Nyní se naopak množí obavy, zda tyto nové technologie a nové informační kanály směřující do Afriky neumožní blokování našich programů a zda pak lidé nezůstanou odříznuti od informací z Vatikánů. Digitální rádio se totiž v Africe potýká ještě s mnoha problémy – a dokonce i ti, kdo mají počítač, nemají vždy proud. To jsou otázky, které nám kladou naši posluchači,“ řekl Albert Mianzoukouta.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.