U příležitosti státních i církevních výročí obnoví Ghana zasvěcení Nejsvětějšímu Srdci

3.3.2017 

„Celým srdcem objímám milovaný ghanský národ a těší mne jeho pokojnost a úspěchy, stejně tak objímám další africké národy, na které ve své nejvyšší službě často myslím. S radostí jsem přijal zprávu, že v Ghaně zakrátko oslavíte 60. výročí nezávislosti a zároveň také 40 let od navázání diplomatických vztahů se Svatým stolcem a obnovíte zasvěcení své země Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu“.

To napsal papež svému zvláštnímu vyslanci na slavnosti, které dnes začínají v hlavním městě Akře a potrvají do 6. března. Misí byl pověřen předseda Komise pro Vatikánský stát a Guvernér vatikánského státu, kardinál Giuseppe Bertello. Jak František zmiňuje ve svém listu, Ghana mu není neznámá, protože tam na přelomu 80. a 90. let (1987-1991) působil čtyři roky jako apoštolský pronuncius.

Svatý otec pověřuje svého vyslance, aby předal všem tamním obyvatelům – křesťanům i vyznavačům jiných náboženství – jeho pozdravy. Za prorocká označuje slova papeže Pia XII., který před šedesáti lety v encyklice Fidei donum psal o misijním působení církve mezi pohany v Africe a zároveň o hlubokých sociálních, hospodářských a politických proměnách, které budou směrodatné pro budoucnost. „Když připomínáme tato fakta z minulosti – dodává František – je potřeba pokračovat v díle smíření mezi všemi lidmi a s Boží pomocí budovat lepší budoucnosti.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.