Do ráje se nejezdí v kočáře

1.3.2017 

Na sluncem zalitém Svatopetrském náměstí se dnes sešlo více než dvacet tisíc lidí, aby se účastnili středeční generální audience s papežem Františkem. Postní doba, kterou dnes zahajujeme, je časem pokání, ale také naděje, protože zmrtvýchvstalý Kristus nás vysvobodil z otroctví hříchu. Cesta obrácení však vyžaduje naši spoluúčast, protože „do ráje se nejezdí v kočáře”, citoval papež aforismus kapucínského bratra sv. Kryšpína z Viterba, který si osvojili další světci (Don Bosko) a který vstoupil mezi italská rčení. Papež ve své katechezi mluvil o smyslu čtyřicetidenního liturgického období osvěcovaného velikonočním tajemstvím, ke kterému směřuje:

Ježíšova Pascha je jeho exodus, kterým nám otevřel cestu k plnému, věčnému a blaženému životu. Ježíš se kvůli otevření této cesty a přechodu zřekl své slávy, ponížil se a byl poslušný až k smrti, a to k smrti na kříži. Otevření cesty k věčnému životu ho stálo vlastní krev a díky Jemu jsme byli zachráněni z otroctví hříchu. To však neznamená, že On již učinil vše a po nás se nic nežádá, že On prošel skrze kříž, zatímco my se »do ráje povezeme v kočáře«. Nikoli, tak to není. Naše spása je zajisté Božím darem, ale vzhledem k tomu, že se jedná o příběh lásky, vyžaduje náš souhlas a naši účast na jeho lásce, jak nám ukazuje naše Matka Maria a po ní také všichni svatí.
Postní doba touto dynamikou žije – Kristus nás předešel svým exodem a my procházíme pouští díky Jemu a v cestě za Ním. Ježíš byl pro nás vystaven pokušení a pro nás pokušitele přemohl, avšak rovněž my máme spolu s Ním čelit pokušení a překonávat je. On nám dává živou vodu svého Ducha a je na nás, abychom nabírali z jeho pramene a pili, ve svátostech, modlitbě a adoraci. On je světlem, které vítězí nad temnotou, a po nás se žádá, abychom sytili nepatrný plamínek, který nám byl svěřen v den křtu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.