Marie Collins odstoupila z Komise pro ochranu nezletilých

1.3.2017 

Irská členka Papežské komise pro ochranu nezletilých Marie Collins rezignovala na své místo v této vatikánské instituci. Zastupovala v ní oběti sexuálního zneužívání ze strany kléru a – jak stojí v oficiálním prohlášení – důsledně a neúnavně se zasazovala za to, aby jejich hlas byl slyšen a aby se zhojení jejich ran stalo v církvi prioritou. V listu adresovaném Svatému otci uvádí jako důvod své rezignace nedostatek spolupráce ze strany ostatních úřadů Římské kurie.
. Marie Collins nicméně přijala nabídku kardinála O´Malleyho, aby – vzhledem ke svým vynikajícím učitelským schopnostem a síle osobního svědectví - nadále spolupracovala s vatikánskou komisí v oblasti formace.

Šéf Papežské komise pro ochranu nezletilých, kardinál Sean O´Malley, ve své oficiální reakci na odstoupení Marie Collins vyjadřuje poděkování za její „mimořádný vklad“, který přinesla tomuto úřadu jako jeho zakládající členka. Ujišťuje, že její návrhy budou probírány na plenárním zasedání, ke kterému se komise sejde příští měsíc. „Spolu s ostatním členy komise jsem hluboce vděčný za Mariinu ochotu pokračovat s námi v práci na formaci církevních představitelů, včetně připravovaného programu pro nové biskupy a pro úřady Svatého stolce,“ stojí v tiskovém prohlášení vatikánské komise.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.