Vatikánský mluvčí: papež je milosrdný ke všem, chápe trauma sexuálně zneužitých

28.2.2017 

Papež František zdůrazňuje potřebu milosrdenství také vůči těm, kdo se dopustili nejohavnějších zločinů – těmito slovy reagoval vatikánský mluvčí na kauzu italského kněze Maura Inzoliho, kterou rozvířila agentura Associated Press. Jde o muže, který byl obviněn ze zneužívání chlapců ve věku od 12 do 16 let a v roce 2012 jej proto Benedikt XVI. propustil z duchovenského stavu. Po odvolání mu papež František trest zmírnil, ale zakázal mu veřejnou službu a kontakt s neplnoletými. Na konci minulého roku mu italský soud vyměřil trest téměř pětiletého odnětí svobody.

Ve vysvětlující poznámce k papežskému rozhodnutí v kauze kněze Maura Inzoliho, vatikánský mluvčí ujistil, že papež si uvědomuje, jak obtížné mohou být tyto projevy milosrdenství pro oběti zneužívání. „Svatý otec je však přesvědčen, že evangelijní poselství milosrdné lásky je v podstatě zdrojem uzdravení a milosti,“ dodal Greg Burke.

Vatikán mezitím obnovil kanonický proces s P. Inzolim, který má přešetřit nové informace v jeho kauze. Nad otázkou, zda je opodstatněné zmírňovat tresty v případech sexuálního zneužívání, probíhá debata také v Papežské komisi pro ochranu nezletilých. Jak uvedla Marie Collins, která je jednou z členek této nové vatikánské instituce, podobné kroky mohou být špatně pochopeny jak oběťmi, tak i potencionálními pachateli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.