Papež: Buď Pán Bůh anebo pozemské idoly

26.2.2017 

Přibližně 30 tisíc lidí oslovil Svatý otec před polední mariánskou modlitbou Anděl Páně. Komentoval nedělní evangelium (Mt 6,24-34), které „je mocnou výzvou k důvěře v Boha“. Papež František mimo jiné řekl:

Bůh je naším velkým přítelem, spojencem, otcem, ale ne vždy si to uvědomujeme. Neuvědomujeme si, že máme přítele, spojence a otce, který nás má rád, a preferujeme jako oporu bezprostřední, hmatatelná a nahodilá dobra, přičemž zapomínáme a někdy odmítáme dobro nejvyšší, totiž otcovskou lásku Boha. Vnímat Jej jako Otce v době osiření je velmi důležité! Vnímat Jej jako Otce v tomto osiřelém světě. Vzdalujeme se od Boží lásky, když obsedantně hledáme pozemská dobra a bohatství, jež máme rádi přespříliš.
Ježíš nám říká, že tato dychtivost je iluzorní a činí nás nešťastnými. Dává tedy svým učedníkům základní životní pravidlo: „Hledejte Boží království a jeho spravedlnost“ (v.24). Buď Pán anebo okouzlující, ale klamné idoly. Tato volba, kterou jsme povoláni učinit, se potom odráží v mnoha našich činech, plánech a závazcích. Je to volba, kterou je třeba učinit jasně a neustále ji opakovat, protože pokušení redukovat všechno na peníze, rozkoš a moc jsou dotěrná. Existuje spousta takových pokušení.
Úcta k těmto idolům vede ke hmatatelným, leč prchavým výsledkům, zatímco volba Boha a Jeho království ne vždycky přináší okamžité plody. Je to rozhodnutí, které se přijímá v naději, a jeho plné uskutečnění se ponechává Bohu. Křesťanská naděje se vypíná k budoucímu naplnění Božích příslibů a nezastavuje se před žádnými těžkostmi, protože je založena na nepomíjivé Boží věrnosti. Bůh je věrný, je věrný otec, je věrný přítel a je věrný spojenec.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Po hlavní promluvě papež kromě jiných poutníků oslovil také skupinu lidí, kteří přišli v souvislosti s úterním Mezinárodním dnem vzácných onemocnění. Poděkoval jim za jejich nasazení a vyjádřil naději, že „pacienti a jejich rodiny budou na své nesnadné cestě podporováni na medicínské i legislativní rovině“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.