Solidarita neznamená jen velkorysé gesto, ale vytváření nové mentality

25.2.2017 

Papež František přijal členy francouzské nevládní organizace „Katolická delegace pro spolupráci“ (Délégation catholique pour la coopération, DCC), kteří přijeli na pouť do Říma v souvislosti s 50. výročím jejího založení. Tato dobrovolnická agentura vázaná na Francouzskou biskupskou konferenci a zastoupená dnes v padesáti zemích světa, se zaměřuje na školení a vysílání volontérů na misie do odlehlých částí světa i do velkých metropolí.

„Spolu s vámi vzdávám Pánu díky za dílo jeho Ducha, které se projevuje v lidské a duchovní cestě dobrovolníků a jejich práci doprovázející rozvojové projekty, které vaše organizace umožnila. Tímto způsobem sloužíte autentické spolupráci mezi místními církvemi a mezi národy, bojujete proti bídě a pracujete pro spravedlivější a bratrštější svět,“

řekl papež František. Slovo solidarita znamená více než velkorysé gesto. Jde především o vytváření nové mentality, která má na zřeteli život všech, podotkl dále s odkazem na svou apoštolskou exhortaci Evangelii gaudium (188), a vybídl členy Katolické delegace, aby pěstovali „kulturu milosrdenství“.

„Skrze vaše iniciativy, projekty a činy zviditelňujete církev chudou s chudými a pro chudé, církev vycházející, která je nablízku lidem ve stavu utrpení, nejistoty, marginalizace a exkluze. Chci vás povzbudit, abyste sloužili církvi, která každému dovoluje poznat překvapivou Boží blízkost, jeho něhu a jeho lásku, a přijímat sílu, kterou nám dává v Ježíši Kristu, jeho Živém Slovu, abychom nasazovali své talenty s ohledem na dobro všech lidí a na ochranu našeho společného domu.“

Řekl papež v promluvě k členům francouzské nevládní organizace katolických dobrovolníků v Papežském sále Apoštolského paláce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.