Petrův nástupce: Nesměřujeme k velké světové válce o vodu?

25.2.2017 

Právo na vodu jako základní lidské právo zdůraznil papež v promluvě k účastníkům semináře pořádaného Papežskou akademií věd v pátek (24.2.) odpoledne v Letohrádku Pia IV. ve vatikánských zahradách. Interdisciplinární studium role politiky v hospodaření s vodou a životním prostředím bylo tématem dvoudenního jednání vědců, vodohospodářů, ekonomů, podnikatelů, politiků i filosofů z různých částí světa. Tendence privatizovat pitnou vodu a tak popírat všeobecné právo na vodu, je problém, který se projevuje různými způsoby v různých částech světa. Podrobnosti k této problematice na úrovni České republiky lze nalézt na webových stránkách www.pravdaovode.cz.
Papež František řekl s odkazem na encykliky Caritas in veritate (č.27) a Laudato si´ (č.30), že „je bolestné vidět, když zákonodárství jedné země nebo skupiny zemí nepokládá vodu za lidské právo, anebo pokud je - v případě jeho legislativního zakotvení - toto právo pošlapáváno.“

Právo na vodu je pro přežití lidí zásadní a rozhoduje o budoucnosti lidstva. Prioritou je rovněž výchova budoucích generací, pokud jde o závažnost tohoto faktu. Formovat svědomí je obtížný úkol, vyžaduje přesvědčivost a oddanost. Kladu si otázku, zda v této rozkouskované třetí světové válce, kterou prožíváme, nesměřujeme k velké světové válce o vodu.

„Respektování práva na vodu je podmínkou uplatňování dalších lidských práv (Laudato si´, 30) - řekl dále papež. Respektováním tohoto práva klademe základy ochrany i těch ostatních. Pokud však toto podstatné právo pošlapeme, jak budeme moci bdít nad těmi ostatními!“ Papež v této souvislosti poukázal na nejmarkantnější projev popírání práva na vodu, jak to plyne ze statistik OSN, podle nichž na světě umírají denně tisíce dětí z nedostatku vody.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.