Papež: K uzavření svátosti manželství je dnes třeba opravdového katechumenátu

25.2.2017 

Petrův nástupce v sobotu dopoledne přijal účastníky kurzu, který pořádal Tribunál Římské Roty pro faráře o církevním manželském právu v souvislosti s exhortací Amoris laetitia a papežským motu proprio o reformě kanonických řízení neplatnosti manželství (Mitis Iudex – pro latinskou církev a Misericors Jesus pro východní obřady katolické církve). Asi dvěma stovkám farářů papež František řekl:

Ve většině případů jste první, za kterými přicházejí mladí lidé toužící založit rodinu a uzavřít svátostný sňatek. A především na vás se obracejí manželé, kteří se v důsledku vážných problémů ve svém vztahu ocitli v krizi, potřebují oživit víru a znovu objevit svátostnou milost; v některých případech žádají o proces zneplatnění manželství. Nikdo nezná lépe a není více v kontaktu s místní realitou sociálního tkaniva, jehož rozmanitou složitost zakoušíte: svazky slavené v Kristu, civilní sňatky, fakticky existující soužití, rozpadlé svazky, rodiny a mladí lidé, šťastní i nešťastní. Každou osobu a každou situaci jste povoláni doprovázet svědectvím a podporou.

„Především se musíte snažit vydávat svědectví o svátostné milosti manželství – pokračoval papež - prvotním dobru rodiny, životní buňky církve i společnosti hlásáním, že manželství mezi mužem a ženou je znamením snubní jednoty Krista a církve. Toto svědectví uskutečňujete přípravou snoubenců na manželství, když ukazujete hloubku významu životního kroku, ke kterému se chystají.

Nezapomínejte křesťanským snoubencům neustále připomínat, že ve svátosti manželství v nich zazáří Bůh, který do nich vtiskne svůj obraz a nesmazatelný charakter svojí lásky. Manželství je totiž božský obraz, který pro nás stvořil Bůh, jenž je dokonalým společenstvím tří Osob: Otce, Syna i Ducha svatého. Láska Trojjediného Boha a láska mezi Kristem a Jeho nevěstou církví jsou středem manželské katecheze a evangelizace. Ukazujte toto »veliké tajemství« (Ef 5,32) neúnavně všem, zejména manželům, prostřednictvím osobních i komunitních, plánovaných i spontánních setkání.

„Při podávání tohoto svědectví – pokračoval papež – snažte se také podporovat ty, kdo si uvědomili fakt, že jejich svazek není svátostný, a chtějí z této situace vyjít. Počínejte si v tomto svém delikátním a nezbytném úsilí tak, aby ve vás věřící rozpoznávali ani ne tak odborníky na úřední akty a právní normy, ale spíše bratry, kteří umějí naslouchat a chápat.“

Zároveň se ve stylu, který je vlastní evangeliu, stávejte bližními těm mladým, kteří dali přednost nemanželskému soužití, setkávejte se s nimi a přijímejte je. Oni jsou z duchovního hlediska těmi chudými a maličkými, jimž chce církev ve stopách svého Učitele a Pána být matkou, která neopouští, nýbrž je jim nablízku a pečuje o ně. Kristovo srdce miluje i tyto lidi. Hleďte na ně s laskavostí a soucitem. Tato péče o ty poslední, právě proto, že plyne z evangelia, je bytostnou součástí vašeho úsilí o prosazování a obranu svátosti manželství.

Řekl mimo jiné papež František účastníkům kurzu, který pro faráře uspořádal Tribunál Římské Roty. „Myslím si - dodal spatra papež - že největší obtíž spočívá dnes v tom, že se manželství považuje nebo žije jako sociální fakt a nikoli jako svátost, která vyžaduje dlouhou přípravu. Jsem proto přesvědčen, že k uzavření svátosti manželství je zapotřebí opravdového katechumenátu a nikoli jen dvě či tři přípravná setkání“ – konstatoval Svatý otec.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.