Mladí jsou jako dědici bez dědictví, schází jim náboženská kultura

24.2.2017 

Ve vztazích s islámskou univerzitou Al-Azhar se otevřela vskutku nová etapa. Je tu silná vůle pokračovat v dialogu a ukázat světu, že křesťané a muslimové si mohou rozumět – prohlásil předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, kardinál Jean-Louis Tauran. Právě on stál v čele vatikánské delegace, která se v Káhiře účastnila dvoudenních včera večer zakončených rozhovorů s představiteli této prestižní muslimské univerzity. Kardinál Tauran zdůraznil, že všichni účastníci dialogu si plně uvědomují, jak obtížná je situace ve světě a jak významný je v tomto kontextu hlas náboženství.

„Všichni – a zejména muslimové se shodli na tom, že je nepřípustné zdůvodňovat násilí náboženstvím. Je důležité, že jsme obnovili vztahy s lidmi na tak vysoké úrovni. Debatovali jsme v naprosté svobodě, spontánně a konkrétně. Myslím si tedy, že je to skutečně dobré obnovení dialogu. Čím více sílí násilnosti, tím více je zapotřebí takovýchto setkání. Sám jsem na jeho zakončení řekl, že jsou darem, který dáváme lidstvu. Kdybychom pálili mosty, posloužili bychom extrémistům. V našem dialogu jsme položili velký důraz na předávání hodnot mladým lidem, protože jim dnes schází náboženská kultura. V podstatě jsou dědici bez dědictví a stavitelé bez předloh. Mnozí upozorňovali, že předávání hodnot mladým je dnes tím nejdůležitějším. Je nutné investovat do výchovy a vzdělání. Školy a univerzity jsou klíčovými místy, na kterých záleží jak naše současnost tak i budoucnost.“

Kardinál Tauran sdělil, že dialog bude pokračovat. Jeho příští zasedání proběhne už v červnu.
Vztahy Vatikánu s univerzitou Al-Azhar byly přerušeny v roce 2011. Muslimy tehdy pobouřily komentáře Benedikta XVI. po útoku na kostel v Alexandrii, při němž zemřelo 21 lidí. K postupnému zlepšování vztahů došlo až během nového pontifikátu. V loňském roce dokonce velký imám Al-Azhar Vatikán navštívil.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.