Kardinál Tauran cestuje na sunnitskou univerzitu Al Azhar

21.2.2017 

Náboženská svoboda, povaha občanského státu, právo na občanství a z něj plynoucí rovnost před zákonem, úcta vůči rozdílnostem. To jsou témata, kterými se na konci února (27.-28.2.) bude zabývat islámsko-křesťanský kongres, již podruhé organizovaný v Káhiře z iniciativy Ahmada al-Tajíba, vrchního imáma z univerzity Al-Azhar, která je významným centrem sunnitského islámu. Svou účast na něm potvrdili maronitský patriarcha, kard. Béchara Raï, řecko-katolický patriarcha Řehoř III. Laham, vrchní libanonský muftí Abdul Latif Deriane, zástupce Nejvyšší rady šíitských komunit a delegát drúzské komunity.

Mimo jiné politické osobnost byl pozván také libanonský prezident Michel Aún jakožto jediná křesťanská hlava arabského státu, jehož účast by organizátoři kongresu přivítali, informuje agentura Asia News. Společným východiskem všech účastníků mezináboženského setkání je odmítnutí náboženského extrémismu a podpora islámu, kompatibilního s moderním světem, byť ukotveného v tradici. Novinkou druhého kongresu pořádaného univerzitou Al-Azhar je skutečnost, že závěrečné zprávy budou vypracovávat komise složené z laiků i duchovních, a to křesťanských i muslimských.

Ještě před zmíněným kongresem se na káhirské sunnitské univerzitě v příštích dnech (22.-23.2.) uskuteční seminář, nazvaný „Role Al Azhar a Vatikánu při potírání jevů fanatismu, extrémismu a násilí ve jménu náboženství“. Svatý stolec na něm zastoupí kardinál Jean-Louis Tauran (foto), předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog. Francouzského kardinála doprovodí další zaměstnanci tohoto vatikánského úřadu (sekretář rady, mons. Miguel Ángel Ayuso Guixot, a předseda Úřadu pro islám, mons. Khaled Akasheh) a mons. Bruno Musarò, apoštolský nuncius v Egyptě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.