Papež František navštíví anglikánský kostel v Římě

20.2.2017 

Tiskové středisko Svatého stolce zveřejnilo program papežské návštěvy v anglikánském kostele Všech svatých v Římě. František se tam vydá příští neděli 26. února. Zúčastní se večerní bohoslužby slova, odpovídající katolickým nešporám. Při té příležitosti pronese homilii a odpoví na otázky.

Bude to vůbec první návštěva papeže v anglikánském kostele Věčného města. V Římě mají své kostely dvě anglikánské komunity, anglická a americká. František navštíví komunitu podléhající anglické církvi. Existuje sice už 200 let, kostel (foto) byl však vybudován až v roce 1997. V současnosti do ní patří 250 věřících.

Během nedělní návštěvy František posvětí spolu s anglikánským biskupem ikonu Krista Spasitele a oficiálně zahájí partnerství anglikánské komunity s katolickou farností Všech svatých v Římě, která je titulárním kostelem kardinála Waltera Kaspera, bývalého předsedy Papežské rady pro jednotu křesťanů. Ten také už dlouho podporuje spolupráci obou farností, zejména v charitativní oblasti:

„Ekumenické vztahy se rozvíjejí nejen díky teologickému dialogu, ačkoliv ten je samozřejmě také velmi důležitý. Podstatné jsou ovšem i osobní kontakty, zejména ty, které se navazují během společné modlitby. Ukazuje to totiž, že máme téhož Pána Ježíše Krista a téhož Ducha Svatého. To je velmi důležitý prvek ekumenismu. Ježíš nepojímá jednotu jako příkaz. Neřekl: musíte se spojit. On se modlil, aby všichni byli jedno. Ekumenismus je podílem na této modlitbě našeho Pána. Nyní se to bude odehrávat v anglikánské farnosti v Římě a to mne velice těší,“ řekl kardinál Kasper.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.