Chilská biskupská konference na setkání s Petrovým nástupcem

20.2.2017 

Dnes dopoledne přijal papež František členy Chilské biskupské konference, kteří jsou v Římě na kanonické návštěvě ad limina apostolorum. Po skončení soukromého rozhovoru Petrova nástupce s chilskými biskupy poskytl Vatikánskému rozhlasu interview arcibiskup Santiaga de Chile, kardinál Ricardo Ezzati Andrello:

Papež s námi mluvil asi tři hodiny a probrali jsme s ním všechny problémy s mimořádnou otevřeností a prostotou, které považuji za opravdu velké znamení církevní reformy, o kterou jde papeži Františkovi, tedy ve smyslu sdílení a synodality.

Jedním z problémů, který je v této latinskoamerické zemi momentálně velmi živý, jsou sexuální delikty několika kněží na nezletilých a neprůhledný postup několika – nyní již emeritních – chilských biskupů v této věci. Byla řeč také o tomto problému?

Samozřejmě se projednával také tento problém a to s velkou otevřeností. Papež nás žádal, abychom byli velice pozorní v této věci. Jedná-li se o pedofilii, jde o vážné porušení lidských práv a těžký hřích před Bohem. Papež v této souvislosti vyprávěl, jak jednou v Buenos Aires vyšel z metra a ocitl se na náměstí, kde probíhala nějaká manifestace. Potkal tam rodiče, kteří na své dítě volali: »Pojď pryč, tady jsou pedofilové«. Papeže to tehdy zarazilo a dnes nám řekl: »Podívejte se, kam až může zajít mentalita, která vidí všude zlo«. Vybídl nás tedy k tomu, abychom se snažili čelit také této krajní situaci.

Uvedl mimo jiné chilský kardinál Ezzati Andrello na okraj dnešního soukromého setkání papeže se členy Chilské biskupské konference.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.