Papež: pocit nepatrnosti je prvním podnětem důvěry v Boží moc

18.2.2017 

Papež František dnes přijal na audienci členy řeholní Kongregace Kněží Mariánů (Congregatio Clericorum Marianorum sub titulo Immaculatae Conceptionis Beatissimae Virginis Mariae – zkratka MIC), kteří se v těchto dnech účastní v Římě generální kapituly. Kongregace byla založena v Polsku roku 1670 sv. Stanisławem Papczyńským; má asi 500 členů a působí ve 20 zemích všech kontinentů, včetně České republiky. Petrův nástupce oslovil účastníky generální kapituly věnované reflexi o řádových pravidlech a zdůraznil, aby přitom byli „věrní charizmatu svého zakladatele a duchovnímu dědictví svojí kongregace a zároveň měli srdce a mysl otevřenou novým potřebám lidí.“

Příklad vašeho zakladatele, svatého Stanislava od Ježíše a Marie, loni kanonizovaného, ať je na vaší cestě světlem i vodítkem. On plně pochopil, co znamená být Kristovým učedníkem, když se modlil těmito slovy:»Pane Ježíši, pokud mne připojíš k Sobě, kdo mne od Tebe odtrhne? Pokud mne milosrdenstvím sjednotíš se Sebou, kdo mne od Tebe oddělí. Moje duše přilne k Tobě a Tvá milostivá pravice mne obejme. Ať i ten nejnehodnější úd přilne k Tvojí Hlavě a tato nepatrná částečka trpí spolu s Tvým přesvatým trpícím Tělem« (Christus Patiens, III,1).

V této perspektivě – pokračoval papež – vaše služba Slovu dosvědčuje Zmrtvýchvstalého Pána, kterého jste potkali cestou a svým životní stylem jste povoláni Jej nést, kamkoli vás pošle církev.

Drazí bratři, podle příkladu svého zakladatele buďte ve službách Krista a církve odvážní, odpovídejte na nové výzvy a nová poslání, třebaže se lidsky mohou zdát riskantní.... Tento postoj vyrůstá z nepatrnosti prostředků i z naší nepatrnosti, ba nehodnosti – protože jsme hříšníky – má však široký horizont a je úkonem víry v Pánovu moc. Pán může, Pán je s to. A naše nepatrnost je semenem, které vzklíčí, vzroste a Pán je zavlažuje. Právě pocit nepatrnosti je prvním podnětem důvěry v Boží moc. Pokračujte touto cestou.

Řekl mimo jiné papež František, který v závěru svěřil tuto řeholní kongregaci její Matce a Patronce, Panně Marii počaté bez dědičného hříchu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.