Mons. Auza v OSN: Mezinárodní společenství má povinnost chránit civilní obyvatelstvo

14.2.2017 

Tváří v tvář „rozkouskované světové válce“ a nebezpečím útoků na citlivé struktury by se mezinárodní společenství mělo jednotně postavit proti ilegálnímu obchodu se zbraněmi a proti financování terorismu – tak lze shrnout promluvu, kterou dnes na půdě OSN pronesl stálý zástupce Svatého stolce mons. Bernardito Auza.

Vatikánský diplomat požadoval společné úsilí národů, které by učinilo přítrž vlně teroru namířenému proti civilistům prostřednictvím destrukce infrastruktur nezbytných pro jejich přežití. Odkázal přitom na oblast starobylé Mezopotámie, kde je cílem opakovaných útoků tisícileté náboženské a kulturní dědictví. „Teroristé – zdůraznil mons. Auza – záměrně míří na infrastruktury nezbytné pro přežití jako jsou školy, nemocnice, vodovody a místa náboženského kultu.“ Stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN tak nepřímo upozornil na situaci v Sýrii, kde jsou ze zmíněných důvodů obyvatelé Aleppa (foto) a Damašku připraveni o přístup k vodě, zemnímu plynu a pohonným hmotám. „Podle Charty OSN je povinností mezinárodního společenství – řekl mons. Auza – chránit civilní obyvatelstvo a infrastruktury nezbytné pro život před tímto barbarstvím,“ a poskytovat zvýšenou ochranu těmto citlivým místům, aby se předešlo ztrátám na lidských životech a přerušení dodávek zásadních služeb. Proto je třeba odmítnout takovou politiku, která je založena na bezpodmínečné snaze o zisk a na sobeckých geopolitických zájmech.

Stálý pozorovatel Svatého stolce se dále obrátil na ty státy, které produkují zbraně, a vyzval je, aby omezily a kontrolovaly jejich výrobu a obchod s municí a technologiemi, zejména pokud jde o nejméně stabilní země a regiony, v nichž je reálná možnost jejich ilegálního použití. Arcibiskup Auza dále všechny vyzval ke spolupráci na mezinárodní i regionální úrovni zvláště při výměně informací, osvědčených praktik, politických opatření i hraničních kontrol, aby se zamezilo financování organizovaného zločinu a jeho role při obchodu se zbraněmi. „Samotná povaha teroristických uskupení, která nemají hranice – řekl vatikánský diplomat – vyžaduje také kontrolu digitálních technologií používáných k náboru militantů, financování jejich aktivit a ke koordinaci teroristických útoků.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.