Papež: Naději nezná ten, kdo se uzavírá do vlastního uspokojení

8.2.2017 

Dnes dopoledne se za účasti asi 8 tisíc lidí konala ve vatikánské aule Pavla VI. generální audience. Zahájilo ji čtení z prvního listu Soluňanům (1 Sol 5,14-18), ve kterém apoštol Pavel dává tamější křesťanské obci různá mravní ponaučení. Na tomto základě pak Petrův nástupce rozvinul svoji dnešní katechezi o naději jakožto zdroji vzájemné útěchy a pokoje. V samotném jejím závěru papež František řekl:

Máme-li naději, pak proto, že nás mnozí naši bratři a sestry naučili doufat a uvedli v život naši naději. A mezi ně patří maličcí, chudí, prostí a marginalizovaní. Ano, protože ten, kdo se uzavírá do svého blahobytu, nezná naději a doufá pouze ve svůj blahobyt, což není naděje, nýbrž relativní bezpečí. Naději nezná ten, kdo se uzavírá do vlastního uspokojení a kdo se vždycky domnívá, že je v pořádku... Naději mají naopak ti, kdo denně prožívají zkoušku, nejistotu i svá omezení. Tito naši bratři nám dávají to nejkrásnější a nejsilnější svědectví, protože pevně setrvávají v důvěře k Pánu, uvědomují si, že nad smutkem, tísní a nevyhnutelností smrti bude mít poslední slovo On a bude to slovo milosrdenství, života a pokoje. Kdo má naději, doufá, že jednoho dne uslyší slova: »Pojď ke mně, bratře, pojď ke mně, sestro, na celou věčnost.«
Drazí přátelé, jak jsme řekli, přirozeným příbytkem naděje je solidární »tělo«, v případě křesťanské naděje je tímto tělem církev, zatímco živoucím dechem a duší této naděje je Duch svatý. Bez Ducha svatého neexistuje naděje. Proto nás apoštol Pavel v závěru vybízí, abychom neustále vzývali Ducha svatého. Není-li snadné věřit, pak je tím méně snadné doufat. Obtížnější je doufat než věřit; obtížnější. Přebývá-li však Duch svatý v našich srdcích, dá nám pochopit, že se nemáme obávat, Pán je blízko a stará se o nás. On z našich komunit vytváří ustavičnými Letnicemi živá znamení naděje pro celou lidskou rodinu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

V závěru generální audience obrátil Svatý otec pozornost k několika aktuálním událostem:

Včera byl Osace beatifikován Justus Takajama Ukon, japonský laik, který zemřel jako mučedník v Manile roku 1615. Nepřistoupil na kompromisy, zřekl se poct a blahobytu, přijal pokoření a vyhnanství. Zůstal věrný Kristu a evangeliu a je proto obdivuhodným příkladem statečné víry a dobročinné lásky.

Potom Svatý otec připomněl Den modliteb a reflexe v boji proti obchodu s lidmi vyhlášený církví poprvé předloni na 8. února z iniciativy zrozené na mezináboženském setkání ve Vatikánu v prosinci 2014.

Na dnešek připadá, letos věnovaný zvláště dětem a mladistvým. Povzbuzuji všechny, kdo různými způsoby usilují o vysvobození zotročených a zneužívaných nezletilců. Doufám, že vládní představitelé budou rozhodně potírat tuto metlu a dají hlas našim nejmenším bratřím, kterým je upírána jejich důstojnost. Je zapotřebí vynaložit veškerou snahu na potření tohoto hanebného a netolerovatelného zločinu.

Dále připomněl papež nadcházející Světový den nemocných (11.února):

Tuto sobotu připadne na liturgickou připomínku Panny Marie Lurdské 25. Světový den nemocných. Hlavní slavnost proběhne v Lurdech, kde bude mít bohoslužbu kardinál státní sekretář. Modleme se a prosme na přímluvu naší svaté Matky za všechny, zvláště ty nejzávažněji nemocné a opuštěné a také za ty, kteří o ně pečují.

Nakonec se papež ještě vrátil ke zmíněnému Dni modliteb a reflexe v boji proti obchodu s lidmi a dodal:

Tento Den se koná dnes, protože na dnešek připadá liturgická památka svaté Josefiny Bakhity. Tato dívka, která byla v Africe zotročena a ponížena, neztratila naději a dál nesla víru, když skončila jako migrantka v Evropě, kde pocítila Pánovo povolání a stala se řeholnicí. Prosme svatou Josefinu Bakhitu za všechny migranty, prchající, sdírané a strádající lidi. A mluvíme-li o vyhnaných a vykořisťovaných migrantech, chtěl bych se spolu s vámi dnes modlit zvláště za naše bratry a sestry Rohingy, kteří byli vyhnáni z Myanmaru a jsou nuceni chodit z místa na místo, protože je nikde nechtějí... Jsou to mírumilovní lidé. Nejsou křesťany a jsou to naši bratři a sestry. A strádají už roky. Byli mučeni a zabíjeni jenom proto, že se drží svých tradic, svojí muslimské víry. Modleme se za ně. Modleme se všichni společně Otče náš za naše bratry a sestry Rohingy.

Na závěr generální audience po společné modlitbě Otče náš Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.