Kardinál Parolin podepsal rámcovou smlouvu s Republikou Kongo

6.2.2017 

Péče o společné dobro, sociální spravedlnost, výchova a vzdělání – to jsou podle kardinála Pietra Parolina hodnoty, které mohou pomoci v řešení mnoha problémů, s nimiž se stále potýkají africké státy. Vatikánský státní sekretář o tom mluvil v závěru své návštěvy v Republice Kongo. Připomněl mimo jiné ožehavý problém, totiž nerovnosti ve využívání bohatství této země. „Není možné, aby z nich čerpali jen nemnozí, kteří stále rozmnožují své majetky, zatímco zbytek společnosti žije v bídě,“ řekl kardinál Parolin.

Návštěva vatikánského představitele připadla na 40. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Kongem a Svatým stolcem. V rámci této mise byla podepsána také rámcová dohoda regulující působení církve v této středoafrické zemi (foto). V souvislosti s tím bylo poukázáno na významný příspěvek katolíků pro rozvoj konžské společnosti, zejména v oblasti vzdělání a zdravotnictví.

Kardinál Parolin také informoval o zdárném průběhu kanonického procesu konžského mučedníka, kardinála Emila Biayendy. Tento někdejší arcibiskup Brazzaville byl unesen a následně zavražděn v březnu roku 1977. Je jedním ze tří kardinálů, kteří během 20. století zaplatili svou službu církvi životem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.