Litevský kardinál vyzdvihl sílu modlitby růžence

9.10.2004 

Litevský kardinál Jonzas Backis, arcibiskup Vilniusu, přednesl homilii na zahájení druhého pracovního dne sympózia, které se v Guadalajaře v Mexiku zabývá přípravou Mezinárodního eucharistického kongresu.

Kardinál Backis hovořil v homilii o své důvěře k Matce Boží a modlitbě růžence. ?Mariina víra v božství Ježíše Krista nás posiluje ve víře v tajemství Eucharistie.? Arcibiskup Vilniusu pak hovořil o mariánské úctě litevských věřících, kteří se během druhé světové války a během těžkých let pod komunistickou nadvládou, vždy utíkali k modlitbě růžence. Když sovětská vláda deportovala mnoho litevských rodin na Sibiř, byl to právě růženec, který se nalézal mezi jejich několika osobními věcmi.

Litevský kardinál přirovnal Pannu Marii z Guadalupe k Panně Marii Matce Milosrdenství, která je uctívána na poutním místě vedle hradeb starého města Vilnius. ?Bylo to právě ve Vilniusu, hlavním městě mé rodné země, kde Ježíš učil svatou Matku Faustinu o Božím milosrdenství pro svět,? řekl kardinál Backis. Marie Faustina Kowalska, apoštolka Božího milosrdenství měla významný vliv na Jana Pavla II. ?A je to právě Boží milosrdenství, které je tak důležité v dnešní době, kdy je svět zachvácen terorismem a slepou lidskou nenávistí. Jediná možná spása je absolutní důvěra v Boží milosrdenství,? říká kardinál Backis, který na závěr vyzval účastníky teologického sympozia v Guadalajaře ke stálé modlitbě růžence a společné meditaci s matkou Boží nad tajemstvími víry v Ježíše Krista.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.