Migliore: Zvýšené výdaje na zbrojení činí svět méně bezpečným

9.10.2004 

Monsignor Migliore, stálý pozorovatel Apoštolského stolce ve Světovém shromáždění národů, upozornil komisi OSN pro celkové odzbrojení v New Yorku na fakt, že mnoho států zvyšuje své výdaje na zbrojení, protože si myslí že tím zvýší bezpečnost svých zemí. "Zvětšená důvěra ve zbraně však vede svět k většímu ohrožení," upozornil Migliore.

Globální výdaje na zbrojení se zvedly na 956 miliard dolarů v minulém roce a to je o 11% více než v roce 2002. "Jasný výsledek takového utrácení je, že vlády jednotlivých zemí nyní nejsou schopny plnit svá dlouhodobá předsevzetí, ve kterých se zavázaly podporovat vzdělávání, zdravotní a sociální péči," vyjádřil své přesvědčení známý vatikánský představitel.

Monsignor Migliore pak hovořil o vzájemné závislosti mezi odzbrojováním, rozvojem a bezpečností: "Bezpečnost pro všechny je zajištěna, jestliže odzbrojování a pozitivní rozvoj se navzájem doplňují. Chudoba není přímou příčinou terorismu, ale lidé žijící v chudobě mohou být snadno manipulováni ozbrojenými skupinami, což zvyšuje nebezpečí konfliktu a násilí."

V tomto kontextu pak Mons. Migliore vyjádřil své obavy o "křehkém stavu" mezinárodní smlouvy o nešíření jaderných zbraní, která byla uzavřena v r. 1970 a o šíření konvenčních zbraní, zvláště v Africe.

Monsignor Migliore pak obrátil pozornost na oběti válečných konfliktů a to zvláště dětí. "Měli bychom věnovat pozornost zvláště potřebám dětí, které se staly obětí válek. Je potřeba pomáhat ve znovusjednocení rodin, integrovat děti zpět do společnosti a patřičně je rehabilitovat," uvedl stálý vatikánský pozorovatel v OSN.

Na závěr monsignor Migliore pochválil pozitivní vývoj v jednáních o nešíření nášlapných min, které stále zabíjejí a mrzačí nevinné oběti i když válečný konflikt byl již vyřešen.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.